Fler jämtlänningar än smålänningar sjukskrivs. Anledningen: Lokala normer och värderingar gör människor mer eller mindre benägna att vara hemma från jobbet, hävdar etnologerna Jonas Frykman och Kjell Hansen.

Sjukskrivningar i olika delar av landet varierar stort. I genomsnitt är en smålänning hemma från jobbet 40 dagar per år jämfört med jämtlänningens 60 dagar. Enligt etnologerna ligger en stor del av förklaringen i kulturellt skilda synsätt.

I Jämtland var sjukskrivningar mer accepterade och kunde vara ett sätt att försörja sig i brist på arbete. Att ha varit hemma från jobbet var inget hinder för att vara med på olika fritidsaktiviteter.

– Många var intresserade av friluftsliv och deltog även om de inte varit på jobbet, säger Jonas Frykman.

Starkare social kontroll
I Småland, med fler egenföretagare och en starkare social kontroll, var attityden annorlunda.

– Med eget företag måste man jobba hårt i alla lägen. Den generella inställningen var att man skulle försörja sig själv. I Småland fanns talesättet ”varje arbetare har sin egen svarv”. Hade man inte jobbat deltog man heller inte i något på fritiden, säger Jonas Frykman.

Inflyttade anpassar sig
Även om befolkningen skiljde sig åt i de olika delarna av Sverige, med fler invandrare i söder och fler invånare som stannade kvar i norr, var det ingen bidragande orsak.

Nyinflyttade anpassade sig till den rådande kulturen. Men orsakerna är mer komplexa än att bara handla om flit eller lathet.

– Det blir ett sätt för orten att överleva när folk har svårt att få jobb. Alla bidrar till attityderna, även läkarna och försäkringskassan, säger Jonas Frykman.  

Med fler egenföretagare norrut tror Jonas Frykman att skillnaderna skulle minska.

Men om smålänningar är friskare – eller om de har en större benägenhet att jobba trots sjukdom – visar inte forskningen.


FAKTA / Snittet är 36 dagar
Forskarna har gjort intervjuer på orterna Mullsjö, Nässjö och Gislaved i Småland samt Östersund och Strömsund i Jämtland.
I genomsnitt i landet är vi sjuka och hemma från jobbet 36 dagar på ett år med utbetalning från Försäkringskassan.
Siffrorna beräknas på att det finns cirka 5,7 miljoner människor i arbetsför ålder, mellan 16 och 64 år.
Under ett år fick 1,7 miljoner av dem fick någon form av ersättning.
De drygt 50 000 sjukfall som pågått längre än ett år drar upp genomsnittet.