REPORTAGET För tio år sedan kämpade Anneli Andersson, 20, och Per-Åke Sandström, 52, för att slippa flytta från Sala. Arbetsförmedlingens nya hårdare regler krävde att en arbetslös skulle vara beredd att söka jobb i hela Sverige. Som timvikarie inom vården respektive arbetssökande var risken att tvingas flytta överhängande.

När LO-Tidningen söker upp Anneli och Per-Åke igen hittar vi ingen av dem i Sala. Men det var inte jobbet – utan kärleken och fiskevatten – fick dem att lämna hemstaden.

Anneli Andersson: ”Att flytta det bästa jag gjort”

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/anneliandersson1109.jpg  
Foto: PONTUS LUNDAHL  
 

För tio år sedan kunde Anneli Andersson inte tänka sig att flytta. Men kärleken fick henne på andra tankar. I stället för att jaga timmar inom vården i Sala har hon fått fast anställning på försäkringskassan i Täby.

– Oj, hade jag en timlön på 66 kronor, säger 30-åriga Anneli Andersson, när hon läser den tio år gamla artikeln.

Så mycket tjänade hon som timvikarie i vården. Det var en kamp om timmar och helger.

– Det var inte klokt hur jag levde då. Jag hittade en gammal kalender och såg hur jag räknat timmarna varje månad för att veta om jag kunde unna mig en extra dag ledig. Och alla helger, då fick man ju extra betalt så det gick ju inte att säga nej. Att ha familj hade varit omöjligt, säger hon.

Dörrar öppnades
Av en slump fick hon möjlighet att läsa till undersköterska och då öppnades dörrar till längre vikariat.
– Jag var egentligen barnskötare men vårdjobb var det enda som fanns att få. Som utbildad fick jag i alla fall lite högre lön, berättar hon.

Framtidsplanerna tog en oväntad vändning när Anneli Andersson träffade sitt livs kärlek. Sala, familjen och vikariat byttes mot Norrtälje, sambo och fast anställning på en förskola. Samt så småningom ett barn. Hon är nöjd med sitt val.
 
– Att flytta var det bästa jag gjort. Jag ångrar absolut ingenting, säger hon.  

Ny bana
När Försäkringskassan sökte personal till Täby tvekade hon inte till att ta klivet in på en ny yrkesbana. Det var en stor utmaning men hon trivs.

– Det här är mitt drömjobb. Jag trivs otroligt bra. I kundmottagningen träffar jag mycket människor och hjälper dem. Hjälpa människor har jag gjort i hela mitt liv, säger hon.

I dag är kundmottagningen underbemannad. En personal är bortrest. Anneli är förkyld men det hindrar henne inte från att gå till jobbet. Många människor ska få hjälp med sina olika ärenden varje dag. För personalen innebär det många vidareutbildningar och kurser, vilket Anneli trivs med.

Framtidstro
Trots nedgång på arbetsmarknaden är hon inte orolig över att bli arbetslös igen. Med flera olika utbildningar i bagaget ser hon positivt på framtiden.

– Det finns många tjänster som jag skulle kunna söka. Blir jag arbetslös så är jag övertygad, naivt nog, att jag hittar ett nytt jobb, säger hon.

Utan den stora kärleken tror Anneli Andersson att hennes liv sett helt annorlunda ut.

– Jag hade nog bott kvar i Sala och jobbat som undersköterska.

Till människor som i dag är arbetslösa har hon två råd att ge:

Följ upp en skriftlig ansökan med att ringa. Våga prova en helt ny yrkesbana.

Per-Åke Sandström: Fem mil österut finns fiskelycka

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/perakesandstrom1109.jpg  
Foto: PERNILLA WAHLMAN  
   

Lägenheten och lampan med fiskekrokarna finns kvar i Sala – men Per-Åke Sandströms liv utspelas framförallt fem mil österut. Han har fortfarande ingen fast anställning men skulle kunna tänka sig i princip vilket jobb som helst.

Ålbo är ett litet samhälle med en lång bygata kantad av röda hus. I ett av dem bor Per-Åke Sandström med sin sambo. Och boxern Hugo, som nu är tio år.

Huset var tänkt att användas på sommaren men har nästan blivit ett permanent boende. I fågelbordet utanför köksfönstret är aktiviteten hög bland fåglarna och på kvällen tar rådjur hand om resterna på marken. Utanför grannens hus går två hästar som Per-Åke hjälper till med ibland.

Tillfälliga arbeten
De senaste tio åren har han haft flera tillfälliga arbeten, bland annat i ett stall. Som 62-åring är det inte lätt att få fast anställning.

– Jag tror att det är 50/50 att jag får ett jobb via arbetsförmedlingen eller genom egna kontakter. Men jag har egentligen inte så många år kvar att jobba, säger Per-Åke.

Sjön, några hundra meter från huset, är en guldgruva för fiskeintresserade. Dit går Per-Åke dagligen.

– Fiskeguide skulle nog vara mitt drömjobb. Eller att hjälpa människor som mår dåligt, säger han.

Genom en bekant från Anonyma Alkoholister jobbade han en period på ett behandlingshem för ungdomar.

– Jag har själv varit nykter i 15 år och har mycket att bidra med till andra med sådana problem, säger han. 

Just nu har han inget jobb, men skulle kunna tänka sig vilket som helst. En tillräckligt hög lön skulle vara skäl nog att veckopendla.

Genom internet, vänner och bekanta håller han sig ständigt uppdaterad om arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen hör av sig om något dyker upp, men i övrigt är kontakten ganska liten.

Vågar inte anställa
En bekant med eget företag skulle gärna vilja att Per-Åke Sandström jobbade för honom, men vågar inte ha nå
gon anställd. Eventuella sjukskrivningar skulle driva företaget i konkurs.

Ingen borde vara arbetslös när det egentligen finns så många jobb som skulle behöva utföras, i skolor och på ålderdomshem, tycker Per-Åke.

– Gamla människor blir inte tillräckligt aktiverade på grund av personalbrist. De mår sämre samtidigt som människor går utan jobb och mår dåligt av det, säger han.

Tänker positivt
Men Per-Åke Sandströms filosofi är att tänka positivt, att leva här och nu. Så länge det finns lust att lära så finns det liv. Att det är vägen snarare än målet som är det viktiga.

– När jag fiskar är det egentligen inte viktigt att jag faktiskt får fisk – för då uppskattar jag det så mycket mer när jag väl får det, säger han.

FAKTA / Obefogad oro
Enligt arbetsförmedlingen i Sala, i Västmanland, var oron för att tvingas flytta obefogad för de flesta på 1990-talet och framåt. Ortsbor har valt att byta bransch hellre än bostadsort.
Av Salas cirka 21 000 invånare är 485 personer öppet arbetslösa i dag. Det motsvarar 3,5 procent av befolkningen i åldrarna 18 till 64, jämfört med 3,7 procent i hela landet. Majoriteten av de arbetslösa är ungdomar eller anställda som pendlat till andra orter.