Nästa år kan Sveriges pensionärer räkna med mindre pengar i plånboken. I dag presenterades pensionssystemets årsredovisning.

Orange rapport, som årsredovisning kallas, redovisar ett underskott på 243 miljarder. Enligt Försäkringskassan beror det på minskningar i AP-fondernas tillgångar och nedgångar på världens aktiebörser.

För första gången är balanstalet i pensionssystemet lägre än 1 och bromsen slår till. För att balansera och minska underskottet beräknas pensionerna minska med 4,4 procent från årsskiftet. För en pensionär med 12.000 kronor betyder det 525 kronor mindre i månaden.

– Siffrorna bygger på årets underskott och konjunkturinstitutets prognos för 2010. Ändras prognosen kan naturligtvis siffrorna också ändras, säger Gudrun Ehnsson, analytiker på Försäkringskassan.

Pensionen påverkas av hur många år en person jobbat och hur hög lönen varit. Men pensionen påverkas även av samhällets ekonomiska utveckling, hög tillväxt ger mer i plånboken och vice versa.

Försäkringskassan har i uppdrag att undersöka hur systemet kan förändras så att pensionerna inte påverkas lika kraftigt av svängningar i konjunkturen. Utredningen presenteras i april.