Kommunals medlemmar kan räkna med en höjd avgift till a-kassan. Från maj väntas en ökning med cirka 50 kronor.

Fler arbetslösa medlemmar i kombination med att perioderna utan jobb blir allt längre ligger bakom diskussionerna om att höja a-kassan. En oväntad utveckling har skapat underskott i kassan.

– Vanligtvis ökar arbetslösheten under december och januari. Skolor slutar och många vikariat upphör. Under februari brukar den minska men så var det inte i år. Beroende på hur siffrorna ser ut i mars beslutar vi om a-kassan måste höjas, säger Anita Lundberg, föreståndare för Kommunals a-kassa.

Om den negativa utvecklingen fortsätter planeras en extrainsatt stämma i början av april. En eventuell avgiftshöjning beräknas till cirka 50 kronor.

– Vi räknar med att ökningen håller sig däromkring, eventuellt något högre men det är svårt att säga. Det beror helt och hållet på hur arbetslösheten utvecklar sig, säger Anita Lundberg.

Höjningen förväntas inte påverka medlemsantalet.

– De som ville lämna a-kassan har nog redan gjort det, tror Anita Lundberg.

A-kassan består av en arbetslöshetsavgift till staten samt kostnaden för kassans administration. Sedan 2007 baseras arbetslöshetsavgiften på hur många av a-kassans medlemmar som saknar jobb. Ju fler arbetslösa desto högre avgift.

Kommunals medlemmar betalar i dag totalt 220 kronor i månaden.

Läs också: artikeln ”IF Metall höjer med 175 kronor” 2009-03-03
Läs också: artikeln ”A-kasseavgifter kan slå i taket” 2009-02-27