175 kronor landade höjningen på när IF Metalls a-kassa i dag beslutade om ny avgift från den 1 maj. Den höjda avgiften gäller för dem som har jobb, inte för arbetslösa.

Som LO-tidningen tidigare berättat höjs avgiften till IF Metalls a-kassa. Beslutet togs av en bekymrad men enhällig stämma, extrainsatt under tisdagen. En skenande arbetslöshet lämnar inga alternativ till höjningen.

– Vi ser inget ljus i tunneln. Hade vi sett det så hade vi inte behövt höja avgiften, säger Birgitta Lanér, ordförande i IF Metalls arbetslöshetskassa.

Kritisk mot systemet
Förbundets ordförande, Stefan Löfven, riktar skarp kritik mot den höjda finansieringsavgiften, som säger att ett fack ska betala 33 procent av statens utgifter för a-kassan. Ett förbund med hög arbetslöshet tvingas därmed betala högre avgift till statskassan. Ett system som drabbar konjunkturkänsliga förbund hårt.

– Tidigare hade vi ett solidariskt utjämningssystem men så är det inte längre. Ett förbund som IF Metall drabbas hårdare än många andra i krisen. Det är orimligt att en yrkesgrupp som är så viktig för Sverige ska straffas av faktorer som inte är möjliga att själv påverka, säger Stefan Löfven.

Pengarna är slut
En snabbare och djupare kris än väntat har gjort att utgifterna till staten snabbt ökat. A-kassans buffert är redan slut och innan höjningen träder i kraft tvingas a-kassan låna från förbundet.

– Vi trodde inte att det skulle bli så här illa utan att något skulle hända, att regeringen skulle träda in och hjälpa till eller att varslen skulle ta stopp, säger Birgitta Lanér.

Medlemmarna stannar
Trots avgiftshöjningen väntar sig a-kassan ingen nedgång av antalet medlemmar.

– Ingen sitter längre säkert på sitt jobb så att gå ur a-kassan i dagsläget skulle vara väldigt riskabelt. Men vi är väl medvetna om att medlemmar med redan kärv ekonomi kommer att få det tufft, säger Birgitta Lanér.

Den höjda avgiften börjar gälla från den 1 maj och gäller inte arbetslösa utan bara medlemmar i arbete. 

Fakta / Så funkar a-kasseavgiften
A-kassornas förhöjda finansieringsavgift började gälla 2007 och innebär att den kassan ska betala tillbaka 33 procent av statens utgifter för förbundets arbetslösa. Arbetslöshetsavgiften är maximalt 300 kronor. Utöver det tillkommer en administrativ avgift till a-kassan. Att vara med i IF Metalls a-kassa kommer nu att kosta totalt 384 kronor för fackförbundsmedlemmar.

Läs också: artikeln ”A-kasseavgifter kan slå i taket” 2009-02-27