Personal som vill ta över en kommunal skola har fått det tuffare. Skolinspektionens krav har ökat. Förra året avslogs alla ansökningar om avknoppning.

Efter en utredning från Statskontorets i april förra året har tolkningarna av reglerna skärpts.

I konflikten mellan ideologi och juridik har lagstiftningen tagit överhand. 

– En kommun kan ha ett intresse i att en viss rektor eller annan personal driver skolan och erbjuder honom eller henne möjligheten till ett lägre pris än vad andra intressenter på marknaden skulle vara beredda att betala. Det är inte förenligt med lagstiftningen och det har vi blivit hårdare på, säger Frank Nordberg, verksjurist på Skolinspektionen.

Svårigheten att bedöma en skolas ekonomiska värde, där faktorer som rykte och elevunderlag spelar in, försvårar också avknoppningen. Flera av skolorna som fått avslag har överklagat beslutet till domstol. Lärarförbunden efterlyser ett prejudikat i frågan.

– Vi måste få veta vilka regler som egentligen gäller. Det hela är och har varit väldigt motsägelsefullt. Å ena sidan uppmuntras våra medlemmar att ta över den kommunala verksamheten men å andra sidan så stoppas de av Skolinspektionen. Det är orimligt att ha det på det sättet, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Men trots att kraven blivit hårdare är det inte totalförbud som gäller.

– Det är fortfarande möjligt att ta över kommunala skolor. Det handlar bara om att det ska gå till på rätt sätt, säger Frank Nordberg.