MINIMINNE 2/5. En sommarvecka samlades årets nordiska debutanter på Biskops-Arnö för att gnuggas i konsten att skriva. Sandro Key-Åberg delade ut ämnen, sen gick var och en till sig och skrev innan vi återsamlades, läste upp texterna och kritiserade varann.

Det var ingen sinekur, vi fick stå till svars in till minsta ordval. Varför valde du det ordet, varför just den formuleringen?

På turné
Drygt tio år senare reste jag tillsammans med Sandro och andra författare på en ABF-turné i Norrbotten. Sandro presenterade oss.

Med glimten i ögat tog han upp mig på scenen med ord från debutantveckan; sa att han mött många unga, blyga debutanter som efter några år och böcker växt till sig och står beredda att knuffa ner den gamle poeten från estraden. Här kommer en av dem! Ett skådespeleri som publiken uppskattade.

Under resorna kunde vi knappt passera en ort förrän han kände till en skidåkare som kom därifrån, och vilka segrar denne vunnit.

Som ung hade Sandro tänkt bli sportjournalist och minnena satt kvar.

"Gör du det"
Efter ett bastubad på hotellet i Gällivare en uppläsningsfri kväll gick Sandro och jag till våra rum. Jag sa att jag ville ringa hem innan vi satte oss i baren.

– Gör du det, du har ändå någon som svarar. Ringer jag hem får jag inget svar, sa Sandro sorgset.

Hans fru hade avlidit kort före turnén.

Läs också: Håkan Boström minns Birger Norman.
Läs också: Håkan Boström minns Sven O. Bergkvist.
Läs också: Håkan Boström minns Karl-Rune Nordkvist.
Läs också: Håkan Boström minns Birger Norman.

Håkan Boström
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn