ARBETSLIV. När företagets ledning bestämde att alla anställda måste klä sig i skjorta och slips, planerades motoffensiven omedelbart i smyg vid fikaborden.

Nästa dag anlände den ena efter den andra med "de gräsligaste kombinationer av avskyvärt mönstrade slipsar och skrikiga skjortor. En anställd hade till exempel en decimeterbred slips, som berättade bilens historia i sprakande färger, och till den en purpurrutig skjorta."

Historien är en av femtioåtta motståndsberättelser, samlade av arbetslivsforskaren Jan CH Karlsson vid Karlstads Universitet, i hans nyutkomna bok Den smidiga mellanchefen (Gleerups).

Det är en uppiggande bok.

Stripteasedansöser och städare
Under ett forskningsprojekt om anställdas motstånd på arbetsplatser fyllde Karlsson mer än ett dussin pärmar med vetenskapliga artiklar om organisatorisk olydnad.

Gömda i artiklarna fann han berättelser om fabriksarbetare och hembiträden, stripteasedansöser och städare, som alla på olika sätt vägrat finna sig i arbetsvillkor de funnit orimliga, eller som de inte kunnat påverka.

Det är bland dessa han nu bjuder oss femtioåtta historier, några korta, några lite längre.

Tar risken
Att välja det underifrånperspektiv som Karlsson gör är inte alldeles självklart.

Liknande forskning kan också beskriva motståndet som "dysfunktionella handlingar" eller "sabotage".

"En och annan hävdar säkerligen att det är lika värdeladdat att ta sin utgångspunkt i de arbetandes värdighet", skriver Karlsson, men tillägger: "Jag tar den risken."


Sven Cahling
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn