De åtgärder som regeringen har vidtagit under mandatperioden för att minska arbetslösheten på arbetsmarknaden kommer snarare att förvärra än lösa de problem som lågkonjunkturen nu för med sig. Det åtgärdspaket som regeringen presenterat för att stimulera ekonomin är otillräckligt.

När regeringen till exempel återinför Rot-avdrag för hushållen visar regeringen att den inte förstått vidden av de problem vi står inför. Ska byggstimulanser få effekt måste dessa också riktas mot fastighetsägare av flerfamiljshus.

Ett annat exempel på regeringens politik som riskerar att förvärra problemen är det sätt som gymnasieskolan hanteras på. Många yrkesutbildningar har efter treårig gymnasieskola ofta fortsatt utbildning i företagen under ett par år, i synnerhet i hantverksyrkena. Genom reformer som gymnasial lärlingsutbildning, kan man fråga sig om utbildningarna också riskerar att dras in i krisen, vilket jag tror blir fallet.

Färre företag kan erbjuda utbildningsplatser
Allt färre företag kan erbjuda utbildningsplatser. Antalet kommunala gymnasieskolor som bedriver yrkesutbildning har också minskat. Om friskolorna inte lyckas arbetsplatsförlägga yrkesutbildningarna kommer ungdomarna att behöva söka arbete i stället för att gå i skolan. Många företag ställer nu in sig på ”övervintring”, de har små möjligheter att bedriva kvalitativt bra utbildning efter det behov som finns vid en normalkonjunktur. När konjunkturen vänder och efterfrågan på arbetskraft ökar kommer det att vara brist på yrkesutbildad arbetskraft.

Regeringen bör på allvar fundera på om så kallad gymnasial lärlingsutbildning ligger rätt i tiden!

Om regeringen har som ambition att minska utanförskapet, sänka arbetslösheten och underlätta för individer som drabbas av arbetslöshet skulle följande åtgärder ge resultat:

• Höj taket på arbetslöshetsersättningen och ersättningarna från arbetslöshetskassan för att stimulera efterfrågan på varor och tjänster. Det har snabbare effekt än de skattesänkningar som många föreslår.

• Satsa på vuxenutbildning för att höja kompetensen och öka flexibiliteten på arbetsmarknaden. För att få effekt skall det vara möjligt att studera med arbetslöshetsersättning.

• För att undvika att gymnasieskolan dras in i konjunkturnedgången måste skolans resurser ökas, så att de kan bedriva utbildning i skolan. Avbryt försöket med gymnasial lärlingsutbildning som konkurrerar med de lärlingar som redan är anställda i företagen om ett krympande antal utbildningsplatser.

• Stimulera bostadsbyggandet på de orter där bostadsbristen är stor, det både stimulerar ekonomin och minskar risken för överhettning i ekonomin när konjunkturen vänder.

• Satsa på rot (renovering, om- och tillbyggnad) till både privata och offentliga fastighetsägare.

Vi behöver välutbildad aretskraft när det vänder

Dessa åtgärder bör vidtas för att inte få fler i utanförskap med förstörd ekonomi. Vi går stärkta ur krisen med en välutbildad arbetskraft som snabbt kan ta ett arbete!

Anders Pettersson, förhandlingsombudsman, Svenska Målareförbundet