Om det vore val idag skulle den rödgröna oppositionen få 54,1 procent av rösterna och den borgerliga alliansen 41,2 procent, enligt SCB:s stora undersökning av väljarnas partisympatier.

SCB-undersökningen ger ett högre stöd för oppositionen än andra opinionsmätningar som gjordes vid samma tidpunkt i november. Men eftersom SCB:s urval är ofantligt mycket större är resultaten erkänt mer trovärdiga.

Nu ska dock varken Mona Sahlin, Lars Ohly eller mp:s språkrör vara överdrivet belåtna.

I den stora gruppen osäkra/vet ej-väljare har de borgerliga partierna ett osynligt övertag. I ett verkligt val skulle de därför förmodligen direkt hämta in mellan 3 och 4 procentenheter av oppositionens försprång.

Mest intressant är ändå att de stora opinionsströmmarna enligt SCB inte sker mellan blocken utan inom blocken.

Valet 2006 var en stor framgång för moderaterna. Och trenden fortsätter. Nu är moderaterna på väg att äta upp sina borgerliga partners. Kristdemokraterna balanserar på fyraprocentsspärrren. Centern och folkpartiet ligger bara några ynka procent över. Alltmedan moderaterna växer.

Det ska bli intressant att se hur långt de borgerliga småpartierna är beredda att gå i självutplåning. Tänker de fullt ut acceptera rollen som moderata knähundar?