Har folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton blivit socialist på gamla dar?

Den frågan ställer sig hans borgerliga riksdagskolleger sedan han i veckan föreslagit att staten ska köpa in sig i de svenska bankerna.
Hamiltons idé får entusiastiskt stöd av vänsterpartiets Ulla Johansson. Även socialdemokraternas Thomas Östros är försiktigt positiv.

Förslaget är ekonomiskt logiskt. Bankerna säger att de i dag inte klarar av sin utlåning till företag och hushåll på grund av bristande tillgång på kapital. De skulle helt enkelt begå ett lagbrott om de lånade ut pengar som översteg kapitaltäckningskravet.

Hamilton tar bankernas problem på allvar

Carl B Hamilton tar som pragmatisk liberal bankernas besvär på allvar.

Med en riktad nyemission till staten skulle bankerna rejält kunna förstärka sin kapitalbas. Och med en utvidgad kapitalbas har de rätt att kraftigt öka utlåningen.

Regeringen har fastnat i en fruktlös diskussion med bankerna om utformningen av garantiprogrammet.

Bäst vore att regeringen gjorde garantiprogrammet obligatoriskt och erbjöd sig att stötta bankerna med extra kapital i utbyte mot aktier.

Någon större chans att finansminister Anders Borg nappar på den kroken finns väl inte.

Frisk fläkt i debatten

Men den folkpartistiske fritänkaren Hamilton är onekligen en frisk fläkt i debatten.

För givetvis måste han mena att villkoren för riktade emissioner till staten är att staten får både inflytande i bankerna och utdelning på insatt kapital.

Och när staten väl skaffat sig en aktipost i bankerna kan de lika gärna behålla den i framtiden. Om inte annat för att skaffa sig den insyn och kontroll som är nödvändig för att hindra bankledningarna att begå de nya dumheter de säkert redan planerar i hemlighet.