/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/mikaelkullander5108.jpg
Det blir julklappar till döttrarna Tyra och Ida. Men framtiden för Mikael Kullander och hans familj är osäker sedan han blev uppsagd i november.
 

När Mikael Kullander förstod att jobbet vara i fara såg han till att snabbt köpa julklapparna.

Han slutade sin anställning på lackeringsföretaget Wico utanför Arvika den 28 november. Så än lever han och hans familj på slutlönen. I januari får han a-kassan och då sjunker hans inkomst efter skatt med en tredjedel.

– När orderingången sjönk på Wico misstänkte jag att jag skulle förlora jobbet och köpte julklapparna tidigare än vanligt, säger han.

Hoppas på snö
Mikael Kullander och hans sambo Elin har två flickor: Ida, 6 månader, och Tyra, 2 år. De ska få pussel, böcker och kläder på julafton.

Familjen firar julen hemma i Arvika. De kommer att träffa mycket släkt och vänner och förhoppningsvis ta det lite lugnt också.

– Jag hoppas att snön blir kvar, för barnens skull.

Inne i den gamla gulmålade villan är det pyntat med tomtar, adventsstjärna och juldukar, men än finns ingen gran. Den ska familjen hugga hos en släkting dagarna före jul.

När barnen ska titta på tv:s adventskalender fylls golvet av leksaker. Tyra berättar att hennes lillasyster fått två tänder – och visar upp tre fingrar.

Efter barnprogrammet letar Mikael Kullander efter nyheter om Arvika Gjuteri på tv:n. Företaget är visst konkursmässigt. På Rapports säger finansminister Anders Borg att det skett en försämring och att läget på framför allt arbetsmarknaden är bekymmersamt. Senare kommer ett inslag om tilltagande problem för underleverantörerna i Arvika.

– Det ser mörkt ut. Det finns inga jobb i Arvika, säger Mikael Kullander.

Sedan han slutade på Wico har han varit på arbetsförmedlingen tre eller fyra gånger. Förra veckan fanns det 15 lediga arbeten i stan. Två av dem var aupairjobb som betalas med 875 kronor i veckan.

Mikael Kullander säger att tiden bara flutit iväg sedan han slutade jobbet. Han har mest lekt med barnen och gått till arbetsförmedlingen.

Han hade tänkt sätta upp sig på kommunens vikarielista för att hoppa in som undersköterska. Men det verkar vanskligt, eftersom han då kommer betraktas som deltidsarbetslös och befarar att han kan få problem med a-kassan efter 75 ersättningsdagar.

Han hade hoppats på att få hjälp att söka jobb från omställningsförsäkringen, men han hade varit anställd för kort tid.

Tidigare har Mikael Kullander arbetat som undersköterska. Sådana lediga jobb finns – men inte i Värmland. Och han drar sig för att flytta eftersom familjen har hus.

Familjens ekonomi kommer att försämras drastiskt i januari, men det finns en ljuspunkt – coverbandet Puls.

Mikael Kullander sjunger i bandet, som spelar allt från vals till hårdrock på bröllop, restauranger och fester. Det betyder viss inkomst och visst jobb.

Framtiden är oviss. En möjlighet är att sambon Elin börjar plugga i januari och att han då kan vara föräldraledig med Ida. Halvåret hemma med Tyra var den bästa tiden i hans liv.

– På något vis är det mer accepterat att vara pappaledig än att vara arbetslös. Helst av allt vill jag tillbaka till Wico. Och går inte det så vill jag ha något annat tvåskiftsjobb inom industrin.


FAKTA / 20 har gått på Wico
20 Wicoanställda har slutat, sex till är uppsagda. Volvo Arvikaverken har sagt upp runt 450. De flesta går den 31 mars men 96 visstidare har slutat.

Börge Nilsson