/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/kristin_blom3208.jpg
– IOK bryr sig inte ett dugg om under vilka förhållande OS-prylarna produceras, säger Kristin Blom i organisationen Play Fair. Foto: Andreas Altermann

I dag startar de olympiska spelen – och över 10 000 idrottsmän och -kvinnor kan börja kampen om 302 guldmedaljer.
– Men IOK har inte gjort ett djävla dugg för att göra arbetsrätt till en olympisk gren, säger Kristin Blom från Play Fair.

Hon är kampanjledare i organisationen som har granskat fyra fabriker som tillverkar skor, kläder, papper och annat för den kinesiska delen av Internationella olympiska kommittén (IOK).

Play Fair 2008:s rapport berättar om fabriker som inte betalar arbetarna den statliga minimilönen. Den beskriver hur tvingande övertid är regel snarare än undantag. Två lönespecifikationer ges, en för kontrollörer och en verklig. Den som ljuger för inspektörerna belönas, men den som säger sanningen får sparken. Upp till 260 timmars arbetstid i månaden förekommer, mer än tio timmars om dagen. Och när arbetstiden blir ännu längre sover arbetarna kvar på fabrikerna, ofta ungefär 15 personer i ett rum.

Målet att påverka
– IOK och den kinesiska delen BOCOG bryr sig om hur de olympiska symbolerna ska presenteras på produkterna för sponsring ner på varenda millimeter, men de bryr sig inte ett dugg om under vilka förhållande de produceras, säger Kristin Blom.

Play Fair 2008 har stöd av flera fackföreningar och Världsfacket samt organisationer som Rena kläder. Målet är att påverka både sportindustrin och IOK.

– Ingenting av IOK:s och BOCOG:s vinst kommer till dem som tillverkat alla dessa hattar, t-shirts, handdukar och mössor med OS-loggan.

IOK har ansvaret
– Vi hävdar IOK har hela ansvaret för varumärket olympiska spel. De har strikta kontrakt med miljoner olika paragrafer för att reglera marknadsförning och annat, men inte för arbetsrättsliga saker. De sviker stödet för mänskliga rättigheter, där fri föreningsrätt ingår.

IOK möttes av krav på att föra in arbetsrättsliga kriterier i sina kontrakt 2004.

– Det enda vagt positiva är att IOK ställer krav på att Världfackets ILO:s krav ska följas när värdlandet för OS 2016 ska väljas. Men det betyder åtta år till av utnyttjande av arbetskraft.

Sverige kan inte
Svenska SOK har beställt kläder till sina olympiska idrottare och ledare från det kinesiska företaget Li Ning.

– Vi har skrivit in klausuler om att tillverkningen ska ske under riktiga och schyssta förhållanden, säger informatören Björn Folin. Men vi har inte haft någon möjlighet att påverka de kontrakt som kinesiska BOCOG har skrivit med sina leverantörer.

Industrin bättre
Kampanjens arbete med själva sportindustrin fick ett genombrott i Hong Kong före OS. Sportindustrins representanter mötte Play Fair 2008, Världsfacket samt en rad organisationer och nationella fack. Över 15 av de största globala varumärkena var där. 

– Mötet visade ett mycket ökat intresse att göra något. Alla företag har sina avdelningar för socialt ansvar nuförtiden. De ansvarar för företagets uppförandekod som led i att bygga upp varumärket mer stabilt och långsiktigt, säger Kristin Blom.

– Viljan till förändring är givetvis olika från olika företag. Men Nike, som var 90-talets svarta får i branschen med flera skandaler, bland annat med barnarbete, har gjort en helomsvängning. Det är enda företaget med inspektörer på plats.

Ett råd för globalt arbete, med tre representanter från sportindustrin och tre från fackliga organisationer, bildades i Hong Kong.

Läs också: rapporterna som du kan ladda ner på Play Fairs hemsida

Andreas Altermann
frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen