/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/n_stromstedt2_2508.jpg
Niklas Strömstedt. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Niklas Strömstedt hittade en fästing nedborrad i kalufsen, och akut uppsökte en psykolog.

Var det ett så svårartat själsligt trauma?
– När jag upptäckte att jag inte kunde få bort den själv – kunde ju inte se fanskapet – började paniken sippra ut lite i kroppen. Jag vickade på den sådär fram och tillbaka, talade gulligt och försökte charma, men den bet sig fast. Men jag skulle ändå tippa att vi båda gick igenom små kriser där på morgonen.

Fick fästingen tala ut på schäslongen?
– Jag har sån tur att grannen är psykolog. Hans erfarenhet gör också att han är bra mycket tydligare än jag. Det blev liksom inget gullande. Inte ens den vanliga fästingborttagaren dög. Vanlig hederlig pincett! Så jobbade han. Dessutom i morgonrock vilket nog fick fästingen att tappa lite av sin fattning.

Så anledningen till bettet var inte att söka i din barndom?
–Därom tvista de lärde. Att jag inte ammade ska tydligen spela en viss roll…