Jessica Löfströms två hundar Cindy och Kasper möter oss glatt i dörren på företaget Expandera Mera vid Frihamnen i Stockholm.

Ett företag som Jessica Löfström byggt upp från grunden under de senaste sju åren. Hon hälsar snabbt, men vänligt, innan hon för
en kort stund försvinner in i ett av rummen – för att nyanställa några byggnadsarbetare.

100 anställda
När hon kommer tillbaka berättar hon att det är först under det senaste året som det börjar bli ordentlig fart på verksamheten. Hittills har hon anställt 100 anställda byggnadsarbetare, 40 procent är ickesvenskar.

– Vi erbjuder dem vita anställningar  i Sverige och en lön som kanske inte är högst, men som i alla fall är en bra lön i Stockholmsregionen. Vill de sedan inte jobba vidare hos oss kan de söka sig vidare på den vita arbetsmarknaden.

Träffade en miljardär
Idéer har aldrig varit en bristvara för Jessica Löfström, som arbetade som säljare för bland annat brandutbildningar till storföretag, innan hon flyttade till Italien för att arbeta med galopphästar och utbildning av hopp- och dressyrhästar. Parallellt tog hon modelljobb för att dryga ut ekonomin.

I Italien träffade hon en man,  en miljardär, som erbjöd henne en hel hästgård om hon valde att stanna i Italien.

– Men när jag åkte hem till Sverige och hälsade på mina kompisar i Stockholm kände jag att det inte var vad jag ville göra. Jag ville göra något vettigare av mitt liv.

Sålde älgsouvenirer
Hemma i Sverige var det lågkonjunktur. Men Jessica Löfström började hjälpa konstnärer att sälja sina tavlor, sålde älgsouvenirer och italiensk färskpasta, men övergick sedan till att bli viltköttgrossist. Hon sålde viltkött till bland annat Ica-handlare runt om i landet.

När hon blev vegetarian sålde hon företaget och kom in i bemanningsbranschen i stället.

– De demonstratiser som jag haft ute i butikerna blev efterfrågade. Jag upptäckte att jag tyckte det var kul att hyra ut arbetskraft och anställde även en receptionist. Till en början använde jag mig mest av mina kompisar.

Körkort för snickare
Vid ett tillfälle frågade hennes kompis bror om hon hade möjlighet att hyra ut sju möbelmontörer. Jessica Löfström hade inga, men lyckades hitta några att hyra ut.

När uppdraget var slutfört visade det sig att en av dem hade ett yrkesbevis som träarbetare.

– Det är som ett körkort fast för snickare. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna hyra ut honom till företag som Skanska. Då fanns det inga andra uthyrningsföretag i byggbranschen och jag trodde att jag hade kommit på nåt stort som de stora bemanningsföretagen Polia och Adeco hade missat.

Men det skulle visa sig bli inledningen till sju års förhandlande med fackförbundet Byggnads, som ansåg att det inte fanns stöd i kollektivavtalet för hennes verksamhet.

– Byggnads ville inte ha något bemanningsföretag i branschen. Verksamheten blev helt blockerad under två år och jag sålde min häst för att kunna överleva. När vi var oense i de lokala förhandlingarna och senare i de centrala och ärendet var på väg till Arbetsdomstolen (AD) låg mitt företag helt nere. Jag tvingades avskeda mina anställda.

Betalade till Byggnads
Jessica Löfström berättar att alla ärenden som hade med Arbetsdomstolen att göra lades ner i samband med en uppgörelse med Byggnads.

– Vi betalade 1,4 miljoner kronor till Byggnads. Det var för löner som fackförbundet ansåg att vi hade betalat fel, även om vi menade att vi hade gjort rätt. Nu gäller regler som vi gemensamt kommit överens om ska gälla för in- och uthyrning av arbetskraft, säger Jessica Löfström.

Bättre relationer
Efter Laval-domen och byggstrejken 2007 upplever hon att relationerna till Byggnads blivit bättre. Hon tror själv att det är hennes styrka och det faktum att hon är tjej som tidigare har upprört. Hon har ingen respekt för auktoriteter och är det någonting hon tycker är konstigt så frågar hon rätt ut.

– Allt jag gör är avvikande i den här världen.  Det kan nog upplevas som skrämmande.

Trodde chockladen var en muta
Under en alla hjärtans dag, när jag var på väg till en av många förhandlingar med Byggnads hade jag med mig ett chokladhjärta till min motpart.

Vi hade bråkat på telefonen och jag ville visa artighet. Men han trodde att det var en muta. Jag delade även ut rosor till de övriga.

Startade fond mot svartjobb
Jessica Löfström har nu startat en fond för att motverka svartjobb i branschen. Genom att köpa ett svart armband med texten ”Stoppa svartjobb” kan man bidra till projektet.

Pengarna går oavkortat till att bekämpa svartjobb. Både arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer sitter i styrelsen.

Hon vill att även utländska byggnadsarbetare från andra länder lättare ska kunna få svenskt yrkesbevis genom att genomföra det obligatoriska provet på sitt modersmål, istället för på svenska, som är fallet i dag.

– Någon från Byggnads borde åka runt till de här länderna och undersöka vilken utbildning arbetarna har så att det går att göra en riktig bedömning om de är tillräckligt kvalificerade för att få ett yrkesbevis.

Drömmer om hästgård
Även om allt nu går bra har hon inte stängt stanna i branschen för evigt.

När hennes uthyrnings
företag väl har etablerat sig med kontor i övriga landet och kanske även i Danmark, Finland och Norge,  planerar Jessica Löfström att sälja det.

– Då ska jag köpa en hästgård och sälja dressyr- och hopphästar.

Kan du förstå de reaktioner du fått från Byggnads?
– Nej, faktiskt inte. Jag förstår att Byggnads är rädda för att det blir förändringar, men det måste förbundet släppa för vi lever i en föränderlig värld.

FAKTA: Jessica Löfström
Ålder: 37.
Familj: Hundarna Cindy och Kasper.
Bor: I en tvåa i centrala Stockholm.
Står på visitkortet: Vd.
Läser helst: Faktaböcker och skönlitteratur när jag har semester.
Äter helst: Hummer.
Motto i livet: Behandla din omgivning som du vill bli behandlad själv. ”Jag har en väldigt hög moral. Det känns viktigt att göra goda saker  och kunna stå för det jag gör.

Lena Gunnars
Skriv ett e-postbrev till redaktionen