/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/E_Westberg_1308.jpg
– Nu är jag ensamstående och utan barn. Jag kan tänka mig att man stöter på andra saker när man skaffar barn. Det ligger nog mycket i vikten av att välja rätt man. Alla framgångsrika personer skulle väl behöva en egen ”hemmafru” säger Eva Westerberg. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Eva Westerberg, 26, ordförande i Sacos studentråd, rankas som en av framtidens hetaste kvinnliga ledare.
– Kvinnor vill bli chefer i precis lika stor utsträckning som män. Den motsatta uppfattningen är bara en myt, säger hon.

Eva Westerberg känner sig självklart smickrad över att finnas med på tidningen Shortcuts lista över framtidens 75 kvinnliga ledare 2008.

Själv rankar hon engagemang och förmåga att inspirera medarbetarna som sina främsta ledaregenskaper.

– Sedan tror jag att jag varit bra på att sätta Sacos studentråd på kartan. Jag har varit drivande i arbetet med att vi ska fokusera oss och ha ett tydligt budskap. Nu börjar fler och fler organisationer och politiker känna till oss.

Sticker ut
Den största svagheten i ledarrollen tycker hon ligger i att hon ibland fastnat i ”duktig flicka-komplexet”. Hon vill helst göra ”allt” själv.  Eva Westerberg konstaterar att hon sticker ut i mängden redan genom att bara vara en ung kvinnlig ledare.

– Så ser det ut i dag. Det är tråkigt att så mycket fortfarande hänger på vilket kön man har. Kvinnor vill bli chefer i precis samma utsträckning som män visade en undersökning nyligen. Det är strukturer som gör att de inte lyfts fram. Män väljer gärna män. Men jag försöker att sticka ut ännu mer i stället för att anpassa mig till den manliga normen. Jag klär mig inte i kostym, för det är inte min stil.

Inget utstakat
Den fackliga karriären började med engagemang och ordförandeskap i fackförbundet Diks studentråd (facket för dokumentation, information, kommunikation och kultur) innan hon kom till akademikernas Saco. Men Eva Westerberg planerar inte någon satsning på en fortsatt facklig karriär när uppdraget är över. Åtminstone inte till en början.

– Det är enormt spännande och utmanande att arbeta i den här världen. Men jag skulle vilja komma ut och känna på andra verksamheter också.

Däremot lockar en framtid som partipolitiker, liksom ett arbete inom museivärlden. Hon har en oavslutad utbildning i museiologi vid sidan av sin fil kand i kultur- och kommunikationsvetenskap.

– Men jag skulle absolut kunna tänka mig att bli partipolitiskt engagerad. I så fall blir det för centern, säger hon.

Jobbar mot mossighet
I sin nuvarande roll är medlemsflykten från facken en av många frågor som intresserar henne.

– Det går inte att bara skylla på regeringspolitiken. För att motverka bilden av det mossiga facket krävs att paketet slås in i ett annat papper. Unga i dag är väldigt individfokuserade och lockas inte av helhetslösningar. Det gäller att få fram vad individen tjänar på att vara med i facket. Saco har en egen akademikerförmedling. Det är ett exempel på medlemsnytta, säger hon.

FAKTA: Kvinnorna som toppar listan
Eva Westerbergs namn finns i den icke rangordnade gruppen på plats 31 till 50. Här kommer toppnamnen på tidningen Shortcuts lista över de hetaste framtida kvinnliga ledarna:

1. Anna Eckerse Svensson, 28, operativ chef på MTG Radio i Sverige.
2. Ingrid Larsby Arvered, 30, inköpsansvarig för investeringar inom en del av Sandvik.
3. Åsa Keller, 35, vd för Homemaid.
4. Sofie Erblad, 31, före detta koncernchef på Medicore.
5. Magdalena Hermelin, 32, projektledare på Cancerfonden.

Läs också: intervjun med Anna Eckerse Svensson "Radion är hennes passion", 19/3 2008