SISTA ORDET. Den förre ordföranden för centerns ungdomsförbund och numera centerriksdagsmannen Fredrick Federley startade i maj förra året en salladsbar i Stockholm. Hans debut som företagare blev ingen framgång. Tre månader efter starten lämnade han tillsammans med sina två delägare in en konkursansökan för salladsbaren till tingsrätten i Stockholm.

Sådant kan hända den bäste. Det är först när man prövat på som man kan veta om en affärsidé håller. Inget ont i det, förutsatt att man gått in för uppgiften med allvar och ärligt uppsåt.

Det gjorde inte Federley. Han drömde inte om att förse stockholmarna med fräscha sallader. Han startade sin salladsbar i protest mot att Hotell- och restaurangfacket blockerat en salladsbar i Göteborg som vägrat teckna kollektivavtal. Själv sa Federley att han aldrig i livet tänkte skriva på ett kollektivavtal.

Uppenbarligen hoppades han att restaurangfacket skulle blockera även hans salladsbar. Men i den fällan gick naturligtvis inte facket. De insåg att Federley var ute efter att ställa till ett spektakel. De förstod att han inte tänkte ägna sig åt hederligt arbete. Varför ge en sådan fjant onödig publicitet?

Så gick det som gick. Efter fre månader gav Federley och hans kumpaner upp. Kunderna svek. Och pressen tappade snabbt intresset för Federleys solkiga salladsaffärer.

Konkursen har skadat oskydliga näringsidkare
Därmed kunde också historien ha varit slut. En riksdagsman har rätt att fåna sig bäst han vill. Det drabbar främst honom och hans parti.

Men det finns ett stort aber. Den publicitetskåta salladsblandaren Fredrick har med sin planerade konkurs skadat inte bara sig själv utan även andra helt oskyldiga näringsidkare.

Av konkursförvaltarens berättelse framgår att ”En annan salladsbar”, som Federley döpte sitt ställe till, vid konkursen hade skulder på 573.000 kronor och tillgångar på bara 9.000 kronor.

Av dessa utgörs en kvarts miljon av skulder till kocken Jonas Mårtensson och Dominika Peczynskis bolag Mafioso (onekligen ett passande namn). Om just dessa två är det kanske inte så synd. De medverkade ju själva till starten av baren.

Värre är att leverantörs- och hyresskulderna uppgår till dryga 220.000 kronor. De pengarna kan fordringsägarna känna sig blåsta på, eftersom konkursboet nästan helt saknar tillgångar.

Staten får betala utebliven lön till åtta ungdomar

Därutöver finns obetalda löner, skatter och arbetsgivaravgifter om 70.000 kronor. Utebliven lön för de åtta extraknäckande centerungdomar som Federley anlitat antar konkursförvaltaren att staten betalar via lönegarantin.

Till detta kommer så utgifterna för konkursförvaltarens och tingsrättens arbete. Det är inte gratis.

Det vore intressant att få veta vad näringsminister Maud Olofsson tycker om sin partiväns beteende.

Tycker hon det är acceptabelt att en av hennes riksdagsledamöter skojar andra småföretagare och staten på flera hundratusen kronor på ett oseriöst politiskt jippo?

Centern har råd att betala notan för Federleys affärer

Om det finns någon anständighet kvar i centern borde partiet gå in och betala konkursboets skulder. Pengar saknas ju inte. Centern badar i pengar efter att ha sålt alla sina tidningar. Att använda en bråkdel av dem till att tvätta Federleys smutsiga byk vore ett sätt att visa att centern är ett parti som tar ansvar för de dumheter som begås i dess namn.