/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/R_Mehrzad_0608.jpg
Läkarstudenten och numera även författaren Raman Mehrzad som skrivit en guide i hur man får högsta betyg i allt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Över en natt blev läkarstudenten betygsguru. Nu predikar Raman Mehrzad vikten av att ha ett recept att följa, oavsett om målet är framgång i köket eller skolbänken. Vet du hur du ska gå till väga är det bara att krydda med en rejäl nypa vilja och tugga sig igenom skolböckerna för att till sist kunna bli serverad toppbetyg.

– Alla vet att du inte behöver vara kock för att kunna laga mat. Varför skulle man behöva vara begåvad för att få MVG i allt? undrar Raman Mehrzad.

Den 22-årige Göteborgskillen har pluggat 16 år på raken och har minst ett och ett halvt år kvar med näsan i böckerna. Det var efter studenten som Raman Mehrzad insåg att han blivit något av ett proffs på att ta sig igenom skolsystemet och bestämde sig för att skriva handboken Hemligheten med att få högsta betyg i skolan.

– Jag har många gånger tänkt att det skulle ha varit så mycket enklare om jag hade haft en storebror som kunde ha gett mig lite tips. Nu blev jag tvungen att lära mig taktiken själv.

Stor portion självdiciplin
Taktik som numera alltså är vetenskap. På 123 sidor får läsaren vägledning genom alla olika typer av dilemman som skoltiden för med sig. Raman Mehrzad har med hjälp av en stor portion självdisciplin lyckats få mycket väl godkänt i allt på gymnasiet utan att, som han själv säger, ”offra vare sig flickvän eller träning”.

– Men även om jag hade det, även om jag hade varit en supernörd under skoltiden, hade det varit värt det. För jag har ju hela livet på mig att göra precis vad jag vill när jag är klar.

Raman Mehrzads drivkraft var att få det bättre än föräldrarna. Ingen av dem är akademiker och hela familjen tvingades börja om från noll när den kom från Iran till Sverige i slutet av 1980-talet.

– Som förälder får man inte låsa sig i att man inte kan hjälpa sitt barn bara för att man inte själv har uppnått en viss sak. Det viktiga är i stället att peppa barnet så att de hittar en egen drivkraft för att orka ta sig igenom skolan.

– Det är farligt att vänja barn vid att de alltid får färdig frukost eller hjälp med läxorna. För den dagen du inte kan vara där och hjälpa till är risken stor att han eller hon då struntar i matteläxan.

G i allt inte nog
Vill du så kan du. Det tycks vara Raman Mehrzads mantra i livet. Det är också anledningen till att han inte skriver en handbok för den som nöjer sig med betyget godkänt i alla ämnen.

– Om du inte får godkänt i alla ämnen är gymnasiet inget för dig. För oftast krävs det bara att du är där. Och vad ska den som inte orkar gå till skolan med en plugguide till? Det du behöver då är inte att läsa en bok – utan att hoppa av och göra något annat till dess att du är motiverad att plugga igen.