/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/usaval_5207.jpg
Senator Hillary Clinton talade i går kväll, torsdag, på ett valmöte på en brandstation i Iowa,  USA. Foto: Jeff Chiu/AP Photo.


Den tredje januari hålls nomineringsmöten i den amerikanska delstaten Iowa. Processen innebär startskottet på primärvalssäsongen, där det ska avgöras vilka kandidaterna blir i presidentvalet nästa höst.

Nomineringsvalen i Iowa liknar inte ett vanligt politiskt val. Väljarna samlas till lokala nomineringsmöten under kvällen. Möten som i regel tar mellan en eller två timmar. Valdeltagandet blir därefter. Tio procent av väljarna väntas sluta upp. Detta i en delstat med knappt tre miljoner invånare.

Den enkla förklaringen till den stora uppmärksamheten kring valen i Iowa är att delstaten är först ut att välja bland partiernas kandidater. Det låga valdeltagandet innebär att väljarmobilisering är avgörande. Den kandidat som är mest framgångsrik i att få sina sympatisörer att gå till mötena vinner. Bland demokraterna har fackföreningsrörelsen traditionellt en viktig roll i mobiliseringen.

Vanligt att avstå
Denna vinter råder splittring i leden. Många fackföreningar har valt att avstå från att ge sitt uttryckliga stöd till någon av kandidaterna i primärvalen, och verkar nöjda med hela det demokratiska fältet.

Den kandidat som fått stöd från flest enskilda fackföreningar är Hillary Clinton. Men en av hennes främsta utmanare i Iowa, John Edwards, har många sympatisörer i de fackliga leden. Eftersom han inte samlat in lika mycket kampanjbidrag som konkurrenterna är han beroende av frivilliga kampanjarbetare från facken. Edwards stöds av stålarbetarna, som är ett viktigt fack i Iowa. Dessutom har han bakom sig delstatsavdelningen av SEIU, en synnerligen politiskt aktiv fackförening med över två miljoner medlemmar nationellt.

Öppet för överraskningar
Den lokala uppbackningen innebär att dörren står öppen för kampanjarbetare från andra delstater att åka till Iowa och kampanja för honom. Men fackföreningarnas betydelse för valutgången är omstridd. I nomineringsvalen 2004 slutade fackens favoritkandidat Richard Gephardt fyra i Iowa, och tvingades kort därefter kasta in handduken för sin kandidatur.

På den republikanska kanten är fackens roll om inte obefintlig, så iallafall obetydlig. Ett historiskt steg togs dock i höstas. Maskinistfacket med över 700.000 medlemmar gav för första gången i historien stöd till en demokratisk och en republikansk primärvalskandidat. Utspelet motiverades med att en tredjedel av medlemmarna röstar på republikanerna. Stödet gick till Mike Huckabee, den tidigare baptistpastorn och Arkansasguvernören, som är en av sitt partis toppkandidater i Iowa.

– Huckabee var den enda med mod nog att möta våra medlemmar. Det är befogat att medlemmar som röstar i de kommande republikanska primärvalen allvarligt överväger honom, säger Tom Buffenbarger, maskinistfackets ordförande.

Läs också: reportaget "USA:s fackrörelse testar valmaskinen", 31/10 2008