Efter senaste avtalsrörelsen får alltfler av Kommunals medlemmar mindre än 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet. Kommunal gör nu samma sak som flera LO-förbund redan gjort, tecknar en inkomstförsäkring genom Folksam.

Ungefär 200.000 medlemmar av Kommunals totalt cirka 535.000 tjänar mer än 18.700 kronor i månaden. Därmed får de glädje av försäkringen om de ofrivilligt blir arbetslösa.

– Det är viktigt att göra någonting också för de medlemmar som har lite bättre inkomster. Och kostnaden för försäkringen på runt 20 miljoner kronor årligen klarar förbundet utan att höja medlemsavgiften, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande.

Borde inte behövas
Medlemmarna har avstått från löneutrymme för att finansiera a-kassan och nu betalar de en gång till. Det är viktigt att regeringen höjer taket i a-kassan så att facket inte ska behöva teckna den här typen av försäkringar, anser Anders Bergström.

– En trygg inkomst vid arbetslöshet har Kommunal kämpat länge för. Därför har en inkomstförsäkring blivit allt viktigare, säger han.

Gäller inte alltid
För att försäkringen ska gälla måste man vara medlem i både Kommunal och a-kassan sedan minst tolv månader och ha en inkomst på över 18.700 kronor i månaden.

Arbetslösheten ska vara ofrivillig. Försäkringen gäller inte dem som sagt upp sig själva eller dem som sagts upp för att de inte skött sig.