/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/surpricehouse_5107.jpg
Det ut som om någon tömt dokumentförstöraren men i själva verket är det sizzel som ska användas för att bädda in prylar så att de inte halkar omkring i kartongen. I mitten Annica Thorgren och till höger hennes favorit i år – sidenlent paketpapper som kallas flox. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Hårda eller mjuka – det kvittar vilket. En presentförpackningsartist är typen som snöat in på alla sorters paket. Överst på Annica Thorbergs önskelista i jul står prylar inbäddade i färgglatt sizzel, inslagna i flox med sammetstryck och personligt dekorerade med sidenband.

– En typiskt svensk presentkorg får du när du vinner på tombola:  en plasthink med ett paket kaffe, en chokladask och lite småprylar. Eller ett enkelt inslaget paket i brunt papper, säger Annica Thorberg där hon står mitt i sin butik i Stockholmsförorten Täby.

Tygliknande papper
På många sätt påminner den om en godisaffär, fylld med prylar från golv till tak och varje nyans i regnbågen går att hitta i något hörn. Mest är det kartonger, höga runda hattaskar, låga, platta pralinlådor och små smyckeskrin. Och så är det rullarna med papper som får mig att tänka på tyg.

– Ja, jag älskar flox, som papper med sammetstryck kallas, det är alldeles mjukt och helt rätt i år.

Just nu är det högsäsong för paketproffs som Annica Thorberg, och hon har alla sorters kunder.

– Det finns de som bara vill ha en färdig lösning och som gärna lämnar sina klappar hos oss för att hinna göra ett extra ärende.

Alltid kul
Andra köper det de behöver för att kunna pyssla själva. Och är man proffs så är inslagningen alltid kul.

– Den enda gången jag låter en expedit slå in mina paket är när jag vill värva butiken som kund och få hålla en kurs för dem, berättar Annica Thorberg som bland annat lärt sig om konstformen i Japan där förpackningsindustrin är enorm.

Att det skulle vara insidan som räknas håller hon inte med om.

– Jag är inte så säker på det. I dessa tider då vi har allt är det inte innehållet, inte utsidan utan gesten, som betyder något. Att man har tagit sig tid.

FAKTA: Paketets ABC
Innan du slår in ett paket finns det tre frågor du bör ställa:

  • Vem ska jag ge paketet? Genom att anspela på någons personlighet blir paketet skräddarsytt för mottagaren. Paket till barn ska till exempel inte ha en massa snören för de är svåra att få av.
  •  Vad innehåller paketet? En kaffebryggare kan dekoreras med bönor, marmeladen med skorpor och sparkdräkten med en napp. Utnyttja hellre formen än dölj den.
  •  I vilket sammanhang ska paketet ges bort? På galafesten passar det att klä paketet i frack eller långklänning. Till jul kan ett guldigt sidenband ge rätt känsla.

FAKTA: Underskatta inte tillbehören
För att bli en riktig proffspaketerare krävs rätt verktyg. Här listar Annica Thorberg de fyra viktigaste redskapen i prioritetsordning.

  • Tejp i tejphållare. Många river eller biter av tejpen och det syns direkt. Proffsen köper dubbelhäftande tejp.
  • Ett tjockare inslagningspapper. Då spricker det inte i hörnen när du slår in till exempel en bok.
  • En bra (pappers)sax. Allra bäst blir resultatet om man skär pappret med en papperskniv.
  • Dekorationer. Vackra band, snygga snören, godisklubbor, träbokstäver, klädnypor. Allt som piffar upp paketet är välkommet.

FAKTA: Inslagningsskolan

  • Ta bort prislappen.
  • Lägg det du ska slå in så att framsidan blottas först.
  • Skär till så lite papper som möjligt. Utnyttja bredden på pappret. Måtta pappret på sidorna så att det täcker max två tredjedelar av kanterna.
  •  Tejpa så lite som möjligt, ska du använda snöre eller band fyller det ändå samma funktion.
  •  Använd spillbitarna till att göra etiketter eller dekorationer.