/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/i_efraimsson_1_5007.gif
Inger Efraimsson

… Inger Efraimsson, Försäkringskassans ordförande som inte vill ha kvar sitt jobb efter nyår.

Har du grubblat länge på det här beslutet?
– Egentligen inte. Jag har ett uppdrag på tre år och sedan jag fick det har vi bytt regering. En regering som i höst la fram en budgetproposition som fick mig att inse att jag inte kan ha kvar uppdraget.

Men varför kommer nyheten först nu då?
– Jag försökte få tag i socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson redan för en månad sedan för att få förklara hur jag resonerar. Jag inser ju att det här är ett tungt och viktigt uppdrag som det tar tid att hitta en efterträdare till.

– Men varken ministern eller statssekreteraren ringde tillbaka så då skrev jag ett brev. Men ingen svarade på det heller. Först när jag pratade med TCO:s Sture Nord tyckte han att det var en nyhet för TCO-Tidningen som kommer ut på fredag.
 
Du är allmänt kritisk till regeringspolitiken inom ditt område, men var det något särskilt som fick bägaren att rinna över?
– Det faktum att sjuka ska prövas mot hela arbetsmarknaden inom sex månader innebär i praktiken en urholkning av las. Sjuka tvingas säga upp sina jobb. Jag tror inte att det är något som gör människor friskare.

Tror du att uppmärksamheten kring din avgång kan få regeringen att ändra sin syn på sjuka människor?
– Det vet jag inte. Jag vill bara tala om att jag tycker att det här är hemskt.

Vad innebär det för dig att vara lojal mot sin arbetsgivare?
– Att jag inte kan framföra så här skarp kritik och samtidigt sitta kvar. På min post måste det vara någon som är engagerad och vill ägna tid åt arbetet.

Vad säger folk internt?
– Att det är tråkigt, men att de inte är förvånade.

Du säger att du är orolig över samhällsutvecklingen. Kommer du att följa din efterträdares jobb?
– Absolut. Jag är gammal fackföreningsmänniska och socialarbetare och väldigt angelägen om att folk känner sig trygga i sin välfärd. Det är i dessa frågor min själ finns.

Vad skulle du vilja jobba med när du nu lämnar myndigheten?
– Jag vet inte. Men jag är inte orolig. Jag har lite olika uppdrag, bland annat som medlare. Och jag klarar mig bra.