/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/A_K_Malmnas_4907.jpg
AnnKatrin Malmnäs

… AnnKatrin Malmnäs vid Svenska rådet för Europeiska sociala fonden (ESF)

Hur svårt är det egentligen att skaffa sig ett EU-bidrag?
– Det beror lite på. ESF är en av de lättaste att söka hos för vi är vana vid att ta emot andra än offentliga institutioner. Bland annat har vi en hel del arbetsplatser som söker projektbidrag hos oss.

Hur gör man då?
– Det första du måste göra är att hitta en utlysning. Det går alltså inte bara att söka pengar, utan ansökan måste matcha våra krav på vad pengarna ska gå till. Sedan fyller du i en ansökningsblankett.

Om det är svårt kan ni hjälpa en då?
– Nej, eftersom vi ska bedöma ansökan kan vi inte samtidigt hålla i pennan.

– Men vi kan ge goda råd. Det gäller rakt igenom hela processen – tveka inte att fråga när du inte förstår.

Vilket är det vanligaste nybörjarfelet?
– Att du inte hinner helt klart med din ansökan men ändå skickar in blanketten. Kanske i tron om att du kan komplettera den själv. Men det funkar inte så. Du får avslag direkt så det är bättre att vänta in nästa chans.

Hur lång tid tar det innan jag får pengarna i fickan?
– Det tar relativt lång tid. Hittar du en utlysning i november går ansökningstiden troligen ut i mitten av januari och sedan kommer beskedet i april.

– Då får du ett formellt beslut, något som är viktig läsning eftersom det där står vilka villkor som gäller, till exempel när du kan skaffa dig kostnader som vi ersätter.

Så ni ger aldrig pengar i förskott?
– Nej, i princip aldrig. Vi kan endast ge förskott i särskilda fall och då handlar det om ideella verksamheter.

Vad är grejen med alla dessa blanketter?
– EU:s regelverk är väldigt formellt. Det är viktigt med dokumentation och att man bara gör det som man har fått klartecken att göra.

– Det hänger ihop med att vi bara under förra programperioden, som varade i sju år, hade drygt 53.000 projekt. Och för att vi ska fixa allt arbete måste vi hålla på blankettsystemet.