De akademikeranställda inom Posten kom i går kväll, måndag, överens med arbetsgivaren Almega om lönepåslag som motsvarar nivån på den övriga arbetsmarknaden. En viktig seger för en grupp anställda som velat slippa sifferlösa avtal.

– Det är ett bra avtal som ger våra medlemmar löneökningar på minst 10,2 procent, säger akademikernas förhandlingsledare Orvar Turegård i ett pressmeddelande.

Akademikerförbunden Civilekonomerna, Jusek, SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat med Almega Kommunikation och facken har även planerat för övertidsblockad samt strejk. Konfliktåtgärder som nu är avblåsta.

Ett av förbundens krav var att få till ett löneavtal i linje med övriga arbetsmarknaden och alltså lämna modellen med så kallade nollavtal där lönen sätts lokalt. Anledningen är att löneutvecklingen inte har varit så pass bra som de anställda förväntat sig.
 
– Sifferlösa avtal passar inte just den här branschen, säger Orvar Turegård.