/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/sodra_lanken_2_4307.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/sodra_lanken_1_4307.jpg
Södra länken. Foto: Mikael Ullén. Svinesundsbron. Foto:Nils-Olof Sjödé.

Har du några meterhöga stenstatyer, spegelblankt vatten eller stjärnhimmel i vardagsrummet? Om inte kan det bero på att du inte är chaufför.

Vägverket har för fjortonde gången i rad utsett Sveriges vackraste väg. Och i år var det ett omaka par som delade förstaplatsen: den natursköna miljön kring Svinesundsbron och storstadsbetongen i Södra länken.

Stockholmschauffören Benny Eije har aldrig kört över den nya Svinesundsbron men passerar Södra länken flera gånger varje dag.

– Det är ju lite fräsch belysning, det är det ju. Fantasin har fått flöda, och konsten går ju inte att missa. Min personliga favoritsträcka är den andra tunneln när jag kommer från Hammarby sjöstad. Där finns en stjärnhimmel i taket.

Själv sitter han i bilen mellan åtta och tio timmar varje dag och ser vägarna som sitt andra vardagsrum.

– Utsikten är halva arbetsmiljön. Ser det trist ut utanför är det trist att jobba, säger Benny Eije.

För mycket pynt utanför rutan är inget han varit med om. Och Benny Eijes personliga favoritsträcka är vägen mellan Helsingborg och Köpenhamn.

FAKTA: Vackra vägars pris
Delas ut vartannat år av Vägverket. Syftet är att uppmärksamma hur miljön kring våra vägar ser ut. Nomineringarna kommer från människor som inte jobbar på Vägverket, men som alla är medlemmar i myndighetens Regionala Miljö- och skönhetsråd. Jury är Vägverkets Nationella råd för miljö- och skönhet. Vinsten är ett resestipendium till den region som har den vackraste vägen.