Om den socialdemokratiska skuggbudgeten inte innehöll några större nyheter så är förväntningarna på partiets rådslagsarbete desto större. Till partikongressen 2009 ska diskussionerna vara avklarade och resultatet blir en viktig byggsten i en plattform till valet följande år. Rådslagen är uppdelade i fyra ämnesområden: jobben, välfärden, klimatet och utrikespolitiken.

I dag, onsdag, hade jobbgruppen sitt avstampsmöte under rubriken "En starkare arbetslinje". 51 deltagare från Norrbotten till Blekinge samlades för att lyssna till föreläsare och diskutera sinsemellan. Thomas Östros, som leder jobbgruppen tillsammans med Luciano Astudillo, sa inledningsvis att rådslagen ”ska vara en lite prövande och nyfiken diskussion”. Han antyder därmed att resultatet kan bli en del, för socialdemokratin, nya ståndpunkter.

Luciano Astudillo bekräftar detta för LO-Tidningen. Östros talade om en prövande och nyfiken diskussion.

Vad är det ni ska pröva?

– Allt. Vi ska vända på varje sten, värdera och omvärdera allt i vår politik. Sedan kan det mycket väl resultera i att vi vänder tillbaka på de flesta stenar, säger han.

Om ingenting är heligt måste diskussionen inbegripa frågor som exempelvis skärpta krav på arbetssökande, ändrade nivåer i a-kassan och nya turordningsregler.

Bland dagens föreläsare fanns den före detta landshövdingen och statliga utredaren Jan Rydh. Han är kanske mest känd för sin kritik av den förra regeringen 2005, då han hävdade att tjänstemännen tog allt för stora friheter när det gällde att formulera politiken.

I onsdagens föreläsning stack han återigen ut huvudet.

– Ingen är för sjuk för att arbeta, sa han och berättade om ett exempel med en anställd på kronofogden som blev sjukskriven för en skadad axel.

Rydh menade att han trots skadan fortfarande kunde utföra sina arbetsuppgifter.

– Oftast blir man fortare frisk genom att fortsätta arbeta, fortsatte han.

Ersättning vs längd
En annan som provocerade var professor Bertil Holmlund från Uppsala universitet som berättade om den senaste forskningen inom arbetsmarknaden. Bland annat förklarade han att högre ersättningsnivåer i a-kassan ger längre perioder av arbetslöshet. Men han sade också att det kunde kompenseras med en aktiv arbetsmarknadspolitik.

– Ett bevis för att den svenska modellen fungerar, kommenterade Luciano Astudillo.

Läs också: "(S)jälvkritik i jobbmotionen", 5/10 2007
Läs också: artikeln "Skuggbudget ska ge återställare", 5/10 2007