En anställd på Ortvikens pappersbruk utanför Sundsvall har insjuknat i legionärsjukan efter att ha smittats av legionellabakterier. SCA som äger pappersbruket startade omedelbart en undersökning och hittade höga halter av den farliga bakterien i de vattenslangar på fabriken som inte används så ofta.

Jan Waluszewski, skyddschef för SCA i Sundsvall, säger att företaget på grund av de höga bakteriehalterna kommer att införa nya rutiner. Han poängterar dock att det inte finns några bevis för att mannen smittats på arbetsplatsen.

– Vi vet fortfarande inte om det har med oss att göra, säger Jan Waluszewski till LO-Tidningen.

Men SCA har även tidigare haft bakterieproblem. I en intern rapport från 2005 går det att läsa att i flera av företagets anläggningar upphittats höga halter av legionella.

– Det stämmer att vi för ett par år sedan hade legionella på Ortviken. Då smittades ingen och det hela åtgärdades, säger Jan Waluszewski.

Det aktuella ärendet ligger nu på smittskyddsläkarens bord. Han ska spåra var den anställde kunnat bli smittad. Tidigast om ett par veckor kommer det arbetet att vara avklarat.

FAKTA: Legionellabakterien

  • FInns naturligt i sjöar och vattendrag.
  • Lever i temperaturer mellan 0 och 50 grader.
  • Gynnas av stillastående vatten och ljummen temperatur, 20 till 45 grader.
  • Orsakar sjukdomarna legionärssjuka och pontiacfeber.
  • Smittar via duschar, bubbelpooler och kyltorn.

Källa: Socialstyrelsen.