/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/talangjakt_2.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/talangjakt_3.jpg /media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/talangjakt_4.jpg
Feven Fenote är van vid auditionväntan, så sent som i somras var hon på Idol-uttagningarna som även dem ägde rum i Norra Latin i Stockholm. Foto: Jessica Gow/Scanpix.


Idol, Top Model och nu senast America’s got talent. Alla är tv-program där mer eller mindre utsatta deltagare ska beundras, bedömas eller beskrattas av en jury och en hel värld bänkad i tv-soffan. När den norskägda hotellkedjan Choice Hotels nu söker framtidens medarbetare känns formen igen.

I Stockholm håller företaget, under den 8 och 9 oktober, en talangjakt tillsammans med bemanningsföretaget Adecco. Hotellkedjan vill på så vis finna personal med egenskaper som inte fångas så lätt genom traditionella rekryteringar.

Feven Fenote är 19 år och slutade gymnasiet i somras. I dag, måndag, sitter hon i en röd fåtölj på Norra Latin i Stockholm och tillsammans med 500 andra ska hon få chansen att bli sedd. På magen har hon en nummerlapp.

Nummer 29 hoppas på ett jobb.

– Jag är den de behöver, säger hon självsäkert och invant.

Rutinerad sökare
Hon berättar att hon hittade informationen om företagets audition på arbetsförmedlingens hemsida. Feven verkar ganska trygg i situationen, kanske för är inte första gången hon är här.

– Jag sökte till Idol också. Den gången sjöng jag Truly Madly Deeply. Då satt juryn där inne, säger hon och pekar på en stor dörr.

Varför ville du vara med där?

– Jag ville prova. Det måste man väl någon gång? svarar Feven.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/talangjakt_5.jpg
Ulrika Rosén. Foto: Scanpix.

Ulrika Rosén är projektledare på företaget och den som kom med idén till talangjakten.

– Det här är en idé vi fick för länge sedan. Nu gör vi något som vi vet kommer att skilja ut oss, säger hon.

Granskas på nytt
Ulrika Rosén berättar att ungefär 150 av de 500 som deltar kommer att sållas ut i ett första steg. Dessa kommer sedan att kallas till ett längre test för att företaget ska kunna titta lite närmare på dem.

– Vi vill komma bort från det traditionella CV-tänket som vi tror gör att vi missar en massa duktiga personer, förklarar hon.

Speglar det här en tidsanda?

– Det är en väldigt intressant fråga, säger Ulrika och funderar länge innan hon svarar:

– Jag tror att fler kommer till tals i dagens samhälle. När vi och våra föräldrar var små var det svårare, om inte omöjligt, att synas. Man var tvungen att rätta sig i ledet. Och om man inte hade perfekta betyg eller ett tjusigt CV behövde man inte bemöda sig. Nu ger vi dom en andra chans.

Ville vara naturlig
LO-Tidningen får följa med Feven Fenote in till juryn. Där inne märks det för första gången att hon allt är lite tagen av stundens allvar. Hon slapp sjunga och efteråt är hon nöjd.

– Jag var mig själv och improviserade. Jag skriver aldrig ned vad jag ska säga för då blir det inte naturligt, förklarar hon innan hon avslöjar att dagens jury var mycket snällare än den på Idol.

Om två veckor får hon reda på om hon fortfarande har chansen på ett jobb.