/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/indra.jpg
Indra Attergren. Foto: Therése Ny.

Svart och vitt är hett. Traditionella färger som gult och lila lockar också påskfirarna.

– Men det är absolut inte bara gult i år, säger Marie Sjögren, inköpschef på Alrik Hedlund.

Trendigaste fjäderfärgerna den här säsongen är nog svart och vitt. Även limegrön, brun och beige säljer bra. Grossistföretaget Alrik Hedlund tar hem påskfjädrar av kalkon från USA.

– Eftersom thanksgiving är stort där kan jag tänka mig att kalkonfjädrar är en stor biprodukt, säger Claes Hedlund, vd på företaget.

Måste få lov
Från USA transporteras fjädrarna till Kina där de får sin färg och röks för att ta bort eventuella bakterier. Innan de exporteras vidare ut i världen, bland annat till Sverige, granskas de så att ingen ohyra finns kvar. För att få importera fjädrar till Sverige från länder som inte är med i EU krävs tillstånd från Jordbruksverket. Vid gränsen kontrolleras intyget som ska visa att fjädrarna är ångade och bearbetade för att inte sprida virus eller smitta.

Susanne Liljeström, veterinärinspektör på Jordbruksverket tycker absolut inte att man ska vara orolig för att påskriset ska sprida fågelinfluensa.

– En fjäder som är färgad, tvättad och ser fluffig ut är ingen fara att köpa, säger hon. Men skulle de mot förmodan se smutsiga och ofräscha ut är vi glada om folk hör av sig till oss så kollar vi upp varifrån de kommer och hur de har bearbetats.

Gula fjädrar är populära från år till år, men annars varierar trenderna. De senaste årens riktiga pasteller rosa och ljusblått lockar inte lika många köpare i år, och inte heller rött. I butiker och torgstånd visar det sig i stället att Alrik Hedlunds trendrapport stämmer.

– Svarta och vita fjädrar är väldigt populära i år, säger Indra Attergren, som äger NK Blommor i Stockholm. Limegrön säljer också bra just nu. Även de mixade fjädrarna går bra, de som innehåller två färger.

Inte bara för de yngsta
– Det är blandade åldrar bland köpare och färger, säger hon. Även äldre gillar årets svart-vita trend, medan äldre damer håller fast vid de traditionellt gula fjädrarna.

Oavsett kulör så färgas påskfjädrarna med samma organiska färger och pigment som textilier:

– Sannolikheten att drabbas av allergi är väldigt liten, säger Ulf Rick, kemist vid Kemikalieinspektionen. Själva fjädrarna kan vara farligare för en allergiker än påskfjädrarnas färgpigment.