Trots 90 timmars förhandlingar på mindre än sex dygn har Målarförbundet och Målarmästarna inte lyckats nå en avtalsuppgörelse.

Det går trögt och är som att springa i en grusgrop, säger fackets ordförande Lars-Åke Lundin. Det går framåt, säger Målarmästarnas vd Arne Jacobsson.

Ingen av dem vill närmare berätta om diskussionerna, som nu gör påskuppehåll. Parterna ska ses direkt efter helgerna och har som mål att bli klara till helgen därefter.

Fack och arbetsgivare har en överenskommelse om systemfrågorna, men den håller bara om de övriga delarna i avtalet faller på plats.

Systemfrågorna handlar om den gemensamma semesterkassan, parternas mätningsbolag och arbetsmarknadsavgifterna, som betalas till ett gemensamt konto. Arbetsgivarna tycker de är otidsenliga och vill ha bort dem. Inför förhandlingarna förklarade
Målarmästarna att de var beredda att gå i konflikt för att få bort de tre gemensamma systemen.

Bland de krav facket tagit upp finns ett lönepåslag om 950 kronor i månaden, som motsvarar LO-plattformens 3,9 procent. Dessutom kräver Målarna arbetstidsförkortning och reglering av nationaldagen.

Avtalet gick ut i lördags, den 31 mars, och det omfattar 13.000 målare.