– Det ser inte så ljust ut. Vi är oense om allt. Deras vd Bo Antoni är inte seriös. Jag är mycket upprörd, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Parterna träffades på tisdagskvällen och Hans Tilly kan inte se att parterna närmat sig varandra på någon enda punkt. Hans upprördhet handlar också om de pressmeddelanden som Sveriges Byggindustrier skickar ut.

I lördags kom ett strax före förhandlingarna, där arbetsgivarna sa att en uppgörelse var nära. Förhandlingarna bröt samman. Före parternas förhandlingar på tisdagen skickade Sveriges Byggindustrier ut ett pressmeddelande, där de hävdade att facket inte är villigt att förhandla och att deras yrkanden är värda 8 procent första året.

Hans Tilly fräser att arbetsgivarna pekar ut facket som dårar som kräver 8 procent och han tycker inte att det handlar om ovilja att förhandla när Byggnads skjutit dagens förhandling från förmiddagen till tidig kväll.

– Hans Tilly får naturligtvis tycka så. Vi försöker bara beskriva läget efter bästa förmåga. Det ingår i spelet att vi försöker kommunicera vår uppfattning, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier.

Han säger att det är mycket svårt att beräkna värdet av Byggnads krav – kanske är det 7 procent – poängen är att det är mycket långt från de 3,5 procent, som arbetsgivarna tycker är en rimlig nivå. Fackets ovilja att förhandla handlar om att Byggnads fem-sex gånger ställt in planerade möten.

Bo Antoni har dock inte en lika mörk syn på förhandlingsläget. Om pensionerna och ett antal andra frågor har parterna en liknande uppfattning. Men samtidigt är det många krav som ännu inte berörts i parternas diskussion. Enligt honom gäller den stora oenigheten partsförhållandena, som handlar om vilken roll Byggnads avdelningar ska i ha i löneförhandlingarna på arbetsplatserna.

På onsdags eftermiddagen ska representanter för fack och arbetsgivare göra ett nytt försök. Går detta bra kommer förhandlingarna att återupptas på onsdagskvällen.

– Kommer vi ingenstans under onsdagen packar vi ihop och förbereder oss för andra åtgärder, säger Hans Tilly.