Parterna inom livsmedelsindustrin väntar ett slutbud från de opartiska ordförandena under eftermiddagen eller kvällen i dag, tisdag.

Livsmedelsföretagens förhandlingschef Lars Dicander säger att arbetsgivarorganisationen svarade ja till opos bud som kom i går kväll. Men det var ett tveksamt ja, poängterar han.

Stötestenen handlar om lägstalönerna som Livs vill göra en kraftig satsning på, motsvarande 8 procent per år enligt uppgifter från arbetsgivarsidan.

Nivåerna i opos bud var lägre.

– Men de var besvärande ändå, säger Lars Dicander som skäl till varför svaret varit tveksamt.

Betydde inget
Beskedet från arbetsgivarna var dock betydelselöst eftersom Livs redan hade sagt nej.

En del mindre frågor har parterna löst på egen hand, på uppmaning av medlarna.

Ob-tabeller som ska räknas om är en sådan fråga. Nationaldagen en annan.

– Det löste vi före lunch, säger Hans-Olof Nilsson.

Uppgörelsen ger en kompensation för att den nya helgdagen nationaldagen två av sju år infaller på en lördag eller söndag, till skillnad från utbytta annandag pingst.

Stora delegationen
Under förmiddagen samtalade Livs förbundsordförande Hans-Olof Nilsson och andre förbundsordförande Gerald Lindberg med de opartiska ordförandena Gunnar Björklund och Anders Lindström om det bud som presenterades för parterna under måndagskvällen.

– Vi sa nej till budet, säger Hans-Olof Nilsson.

Därefter hade Livs stora förhandlingsdelegation fortsatta överläggningar.

Medlarna förväntade sig att någon av parterna eller båda skulle kräva justeringar av det heltäckande bud som parterna fick i går kväll, måndag.

Avtalet rör 30.000 anställda på bagerier och i resten av livsmedelsindustrin.