Arbetsgivarna i Sveriges Skogsindustrier tackar ja till Pappers inbjudan att förhandla vidare.

– Vi är positiva till att diskutera vidare med facket och det vill vi göra under de opartiska ordförandenas ledning, säger Marie S. Arwidson, vd för Sveriges Skogsindustrier.

I går kväll, måndag, sa Pappers nej till slutbudet från de opartiska ordförandena Gunnar Högberg och Göte Larsson. Arbetsgivarna var beredd att säga ja till budet.

– Vi vill ha ett avtal. Arbetsgivarna behöver inte göra så mycket för att det ska lyckas. De behöver bara sträcka sig lite, säger Matts Jutterström på Pappers förhandlingsavdelning.

Han säger att Pappers vill skriva om slutbudet lite för att kunna gå med på en uppgörelse. Facket vill att jämställdhetspotten ska falla ut alla tre avtalsåren, att de generella påslagen ska vara 80 procent av löneökningarna och att arbetstidskontot ska byggas ut under avtalsperioden.

Dessutom vill Pappers att reglerna för inrangering av nya medlemsföretag ska vara klarare, och det viktiga är att utgångspunkt för lönesättningen i nya företag ska vara riksgenomsnittet, som i dag ligger drygt 20.000 kronor i månaden. Facket vill också att det ska vara lättare att ta ut ledig tid från arbetstidskontot.

Inviten lämnades strax före klockan nio på morgonen i dag, tisdag.

Efter arbetsgivarnas svar är den preliminära planen att parterna ska träffas redan i kväll, tisdag.

Fakta: Arbetstidskonton
Arbetstidskontot har funnits i Pappers avtals sedan 1998. I dag går 3,5 procent av lönesumman till kontot. Det motsvarar 63 timmars ledig tid per år för en pappersarbetare som arbetar dagtid.
Kontoinnehållet kan användas på tre sätt:
• som ledig tid, som ska tas ut under året
• till livstidspensionen, som gör att den anställde kan gå i pension tidigare
• som kontanter, som betalas ut en gång per år.
Pappers krav är att ytterligare 0,5 procent ska avsättas till kontot under avtalsperioden.