Både Elektrikerförbundet och arbetsgivarna i Elektriska installatörsorganisationen beskriver läget som en paus – med förhoppning om fortsatt konstruktiv dialog om avtalet för installationselektrikerna.

– Vi har diskuterat många frågor och på en del av dem har vi svårt att finna lösningar. Nu behöver vi överlägga internt och vi fortsätter ha kansliöverläggningar med facket, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef hos arbetsgivarna EIO.

Fack och arbetsgivare utbytte krav i slutet av januari. Sedan dess har diskussioner pågått. I torsdags i förra veckan kallade facket in sin förhandlingsdelegation och parterna gjorde ett försök att komma överens innan avtalet gick ut i lördags, den 31 mars. Det hela slutade med en paus över påsk.

Åsa Kjellberg Kahn säger att förhandlingarna tagit upp rad frågor som ackordet, boende, las, dygnsvila, pension, kontrollavgift för ackordet och nya marknader för elföretagen. Frågan om kontrollavgift för ackordet är enligt arbetsgivarnas förhandlingschef en mycket aktuell fråga efter domen i Europadomstolen om granskningsarvode, och sedan Byggnads gått med på att ta bort alla granskningsarvoden ur sina avtal.

För arbetsgivarna är det också viktigt att få ett kollektivavtal som gör det möjligt att expandera på nya arbetsområden som telemarknaden.

I ett pressmeddelande förklarar Elektrikerförbundet att facket hoppas på en konstruktiv dialog, och bland de viktiga frågorna finns ett modernt prestationslönesystem, arbetsmiljö, kompetensfrågor och hur branschen ska klara rekryteringen av arbetskraft.

Parterna fortsätter förhandlingarna på onsdag efter påsk. Installationsavtalet är Elektrikerförbundets största avtalsområde och där arbetar runt 20.000 elektriker.