HUMOR. Icke-bröderna Lasse och Ronny Eriksson har läst in två cd-skivor med den anspråksfulla titeln De norrbottniska satansverserna. Det finns en lös ramberättelse, och utifrån den väver man en väv av filosofiska, historiska, litterära och etymologiska betraktelser och funderingar.

Det mesta här i världen, från pyramidkonstruktioner över inspiration till Hugos ”Samhällets olycksbarn” till golf, påstås ha sitt ursprung i Piteå. Somt är småkul, det finns en del lyckade skämt och fyndiga uttryck, det saknas verkligen inte fantasi. Man spelar också skickligt på schabloner och fördomar, ”Det finns ingen sommar i Norrbotten, bara dåligt skidföre”.  I övrigt är det mesta poänglöst och långrandigt, uppslagen lika långsökta som skämten.

Både Lasse och Ronny Eriksson är dock mycket skickliga, men den stora behållningen för örat står gästuppläsaren Torgny Lindgren för. Tyvärr fungerar inte det klassiska greppet att blanda högt och lågt, den komiska effekten försvinner snabbt, resten är bara alltmer krystat och långdraget. Piteå må ha lika stor befolkning som New York… per kvadratkilometer, men detta Pitebygdens epos skulle göra sig mycket bättre i mindre format.

Titel: De norrbottniska satansverserna
Artister: Ronny Eriksson & Lasse Eriksson
Skivbolag: Earbooks

Gregor Flakierski
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen