Livs varslar om konflikt. Hans-Olof Nilsson, Livs ordförande vill dock inte närmare berätta om innehållet i stridsåtgärden förrän han pratat med de opartiska ordförandena.

Det var i går kväll, torsdag, som förhandlingarna bröt samman. Hans-Olof Nilsson säger att det handlar om arbetsgivarnas ovilja att dels skriva in förbättringar i arbetsmiljöavtalet, dels en extra höjning av lägstalönerna.

– Jag förstår inte riktigt det här. Vi har ju nästan varit överens i en månad. Kanske är arbetsgivarsidan samordning för stark, säger Livs ordförande.

Han säger att det finns ett färdigt förslag till förbättringar om arbetsmiljön, men när det kommer till kritan vill arbetsgivarna inte skriva in det i avtalet. Inte heller vill motparten gå med på några större ökningar av lägstalönerna än höjningarna av utgående löner.

Livs förhandlar för 30.000 medlemmar som jobbar i livsmedelsindustrin och på bagerier.

Varslet läggs på måndag och träder i kraft fredag, den 13 april.