Conni Jonsson, Björn Savén, Harald Mix och Robert Andreen. Lägg namnen på minnet. De är de nya kapitalisterna, chefer för Sveriges största riskkapitalbolag. Och de tjänar mer än vd:arna på börsen.

På några få år har riskkapitalbolagen skaffat sig makt över en allt större del av svenskt näringsliv. I riskkapitalbolagens direktörsrum fattas beslut om nedläggningar, sammanslagningar, uppköp och försäljningar som rör hundratusenstals svenska jobb. I dag är riskkapitalbolag inblandade i en av fyra svenska företagsaffärer. 180 miljarder kronor finns tillgängliga i riskkapitalbolagens fonder.

Med tillskott från banklån kan riskkapitalbolagen köpa företag för 550 miljarder kronor, motsvarande nästan 15 procent av hela den svenska börsen. Som ägare är riskkapitalbolagen mer finansiellt inriktade än traditionella ägare. De har siktet inställt på att sälja redan tre till fem år efter förvärvet.

Våra pengar
De är också mer inriktade på förändring och omvandling. Målet är att snabbt plocka fram slumrande värden i företagen. Väldigt lite av de pengar som riskkapitalbolagen laborerar med satsar de själva. Det mesta av kapitalet består av dina och mina pensionspengar som investerats av pensionsfonder och försäkringsbolag.

Och det är med hjälp av svenska och utländska pensionärers och försäkringstagares kapital som riskkapitalbolagen kan belöna sina anställda så generöst. För ingenstans i det svenska näringslivet är belöningarna så rundhänta som i riskkapitalbolagen.
2003 hade de investeringsansvariga på de fem största riskkapitalbolagen en genomsnittsinkomst på 8,4 miljoner kronor – en och en halv gång så mycket som en genomsnittlig börsdirektör.

De fyra direktörerna i toppen på de största riskkapitalbolagen sägs ha dragit in sammanlagt hela sju miljarder kronor. Om det är sant vet vi inte. Deras bolag ligger oåtkomliga för insyn i skattesmitarparadis, som Jersey och Guernsey. Men nu växer kritiken mot riskkapitalbolagens affärsmodell, såväl internationellt som i Sverige.

Skatteverket i Sverige planerar en specialgranskning. Liknande operationer genomförs i Danmark och Storbritannien. Facken i Storbritannien och Tyskland rasar mot skattemässiga fördelar och bristande insyn. Även inom det svenska näringslivet ifrågasätts riskkapitalbolagens agerande.

Kritiken kan sammanfattas i fem frågor och farhågor:
• Vilka värden skapas? Själva hävdar riskkapitalbolagen att de utvecklar och förnyar näringslivet genom att omvandla företag och höja deras långsiktiga värde. Kritikerna säger att riskkapitalbolagens höga avkastning till stor del bara speglar att belåningen och att risken i företagen därmed ökar.

• De traditionella kapitalisterna konkurreras ut när riskkapitalet tack vare förmånligare skatteregler och högre belåning kan bjuda över industriföretagen om köpobjekt. Riskkapitalbolagen kan belåna upp till 75 procent av kapitalet.

• Hur påverkas den långsiktiga utvecklingen av företagen när riskkapitalet vill sälja redan efter tre år?

• Hur hållbart är riskkapitalet när räntorna stiger och det blir dyrare att låna? En systemkrasch hotar. Många bedömare befarar att
de skakigaste företagen hamnar i farozonen om räntenivån stiger.

• Och så de extremt generösa er-sättningarna. Börsens bäste betalde vanliga direktör, Scanias Leif Östling, hade 2005 en inkomst på 25,8 miljoner kronor. Det beloppet övertrumfades lätt av ett helt koppel partners i riskkapitalbolagen.

– Den som ska tjäna pengar på bilar eller vitvaror får jobba hårt och länge. I pengabranschen däremot tycks manna ständigt regna från himlen, skrev näringslivets egen tidning, Dagens Industri, syrligt på sin ledarsida nyligen – och krävde större insyn.

FAKTA: De äger kända företag
Riskkapitalbolag finns av många olika sorter, alltifrån sådana som satsar på nya affärsidéer i ett tidigt skede till uppköpare av etablerade bolag. Det här handlar om uppköpsbolag, riskkapitalbolag som köper hela företag.

De fyra största bolagen – EQT, Nordic Capital, Industri Kapital och Altor – äger bland andra följande företag:
EQT: Scandic Hotels, Gambro, Munksjö AB, städkoncernen ISS, Duni AB.
Nordic Capital: sjukvårdsföretaget Capio, Ica Meny.
Industri Kapital: omsorgsföretaget Attendo, komponentföretaget Elfa, Myresjöhus.
Altor: Dynapac, Byggmax, Ferrosan, Helly Hansen.

FAKTA: Riskkapitalisternas inkomstliga
Inkomsterna för de tio riskkapitalister som tjänade mest under 2005. I summan ingår lön och kapitalinkomster.

  Namn Företag Miljoner kr
1 Björn Savén Industri Kapital 78,2
2 Morgan Olsson Nordic Capital 61,1
3 Bo Söderberg Nordic Capital 49,3
4 Anders Hultin Nordic Capital 42,8
5 Ulf Rosberg Nordic Capital 35,4
6 Peter Hansson Nordic Capital 28,4
7 Caspar Callerström EQT 20,7
8 Robert Andreen Nordic Capital 18,0
9 Jan Ståhlberg EQT 17,9
10 Kristoffer Melinder Nordic Capital 15,8

Läs också: nyhetsartikeln "Fondbolag med motsatt syn på risker"
Läs också: nyhetsartikeln "Kritiken bygger på missförstånd"
Läs också: "Riskkapitalet väcker oro för jobben"

Peeter-Jaan Kask
Skriv ett e-postbrev till redaktionen