Sveriges Kommuner och Landsting blir landets största arbetsgivarorganisation. Och organisationen har fått sin första ordförande.

Redan 2004 antogs stadgarna till ett nytt gemensamt förbund för kommuner och landsting. Kansliorganisationen har varit gemensam sedan 2005, men först i dag, tisdag, gick de formellt samman till en organisation med namnet Sveriges Kommuner och Landsting.

Beslutet togs på en valkongress i Stockholm och till ordförande i det nya förbundet valdes moderaten Anders Knape. Han har varit kommunal- och landstingspolitiker i Karlstad i 30 år och suttit i Kommunförbundets styrelse sedan 1989.

– Jag ser fram emot att få leda det nya förbundet och är hedrad över att ha fått förtroendet. Sveriges Kommuner och Landsting blir en stark bevakare av våra medlemmars intressen, bland annat som Sveriges största arbetsgivarorganisation, sa han i en kommentar direkt efter valet.