Just nu pågår intensiva förhandlingar mellan Seko och arbetsgivarorganisationen Almega. Om parterna inte blir överens om ett nytt avtal på teleområdet under dagen kallas opo, de oberoende ordförandena, in för att medla i kväll, tisdag.

Egentligen hamnade teleavtalet hos opo redan den 15 mars. Almega kallade då in medlarna, men Seko ville fortsätta förhandlingarna. Efter ett inledande samtal med opo fick facket och arbetsgivarna en sista chans att komma överens.

– Vi har begärt att få tid tills i kväll att lösa frågan, annars får opo ta över, säger Sekos ordförande Janne Rudén.

Tillfälliga jobbare
Enligt Janne Rudén är arbetstidsfrågan fortfarande problematisk. Även fackets krav på centrala skrivningar om löneinplacering är olöst. Frågan gäller framför allt utländsk arbetskraft som arbetar tillfälligt i svenska företag och får betydligt lägre löner än de fast anställda.

– Det finns företag som är medlemmar i Almega som inte ens betalar avtalets lägsta lön till utländsk arbetskraft. Det är otroligt rörigt och börjar likna vilda västern på det här området.

Seko vill också ha en stupstocksregel som säger att centrala förhandlingar, och i sista fall en lönenämnd, ska ta över om de lokala parterna inte kan enas i löneförhandlingarna.

Lönen olöst
Även lönenivåerna är än så länge olösta. Almega har kritiserat det normgivande teknikavtalet för att nivån är för hög för tjänstesektorn. Trots att arbetsgivarorganisationen gjort upp med Sif om ett avtal för IT-företag på samma nivå som teknikavtalet tror Janne Rudén att dagens bud till Seko kan bli lägre.

Han hoppas att dagens förhandlingar ger resultat, men hans stalltips är att parterna ändå inte når ända fram.

– Vad som helst kan hända. Men förmodligen har vi lyckas rensa undan vissa frågor tills i kväll och sedan lämnar vi resten till opo.