/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/scania0322.jpg
Kjell Wallin och Johan Järvklo, i klubbstyrelsen på Scania, tycker att lönenivåerna i avtalet ligger för lågt. ”Det är möjligt att vi kan få ut lite mer lokalt, men det centrala avtalet ligger under förväntningarna”, säger de. Foto: Fredrik Sandberg.

Lite mer hade de räknat med. På Scania i Södertälje är de anställda inte särskilt nöjda med det nya avtalet.

Det nya teknikavtalet ger löneökningar på totalt 9,6 procent på tre år. En bra nivå som garanterar reallöneökningar, enligt IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. Men på verkstadsgolvet i Södertälje är tongången en annan.

– Folk är ganska missnöjda med nivån. Man hade hoppats på mer, säger Michael Gustafsson.

Besvikna på facket
Han tillverkar kugghjul till växellådor. Lönen är den avtalsfråga som diskuterats mest bland arbetskamraterna, berättar han. De flesta tycker att facket givit upp för lätt, och tror att avtalet kunnat ge större löneökningar.

– Alla vet att industrin i allmän-het, och Scania i synnerhet, gör stora vinster. Vi var sugna på, inte konflikt, men i alla fall tuffa tag för att få ta del av vinsten. Det gick lite väl smidigt och fort att säga ja till det här avtalet.

Även IF Metalls klubbordförande, Kjell Wallin, är missnöjd. Nivåerna i avtalet är lägre än väntat, och samhällsekonomin hade klarat högre löneökningar, säger han.

– Vi hade kunnat få mer. Nu går de procenten i löneutrymmet till bonusar, styrelsearvoden och aktieutdelningar i stället för att de anställda får bättre löner.

För osäker framtid
Facket hoppas dock att de lokala förhandlingarna, som snart drar igång, ska dryga ut lönepotten en del för de Scaniaanställda. Att det blev ett treårigt avtal ser klubben också som negativt. Vice ordförande Johan Järvklo säger att det känns fel med ett långt avtal, när man inte vet vad den nya regeringen hittar på. För Kjell Wallin är avtalslängden också en fråga om makt.

– Det enda tillfället arbetarna har makten är när avtalen går ut och man kan hota med strejk, men nu har den möjligheten täppts till för tre år framåt, säger han.

Michael Gustafsson tycker däremot att det är bra med ett långt avtal. Då vet han vad han får i lönekuvertet de närmsta åren. Nu ligger grundlönen på 20 500 och det är han ändå ganska nöjd med.

– Alla vill ju ha mer, men i jämförelse med andra är det ju nästan skämmigt hur mycket vi tjänar inom industrin.

Redo att strida
Hans föräldrar är kommunalanställda och det är en grupp som borde få betydligt högre löneökningar i årets avtalsrörelse, säger han. Michael Gustafsson tycker att LO-samordningen för att öka lönerna i kvinnodominerade branscher är bra, och han är beredd att gå ut i sympatiåtgärder för att andra förbund.

– Självklart. Vi måste hålla ihop och då måste alla ställa upp. De är konstigt att de som har hand om mina barn på dagis tjänar runt fem-sextusen mindre än jag. De har ett viktigare jobb och det borde finnas utrymme att öka deras löner.

Läs också: nyhetsartikeln "Fackbasar om avtalet"

Läs också: analysen "De avgörande steget återstår att ta"