På ledarsidan i LO-Tidningen (nr 10) sägs att klimathotet blir Sahlins eldprov. I artikeln står bland annat om utsläppsrätterna som inte inneburit mindre utsläpp men en gigantisk kapitalöverföring till elbolagen. Där sägs också att ”om Mona Sahlin på allvar vill angripa klimathotet måste hon se till att vi åter får nationell kontroll över energiförsörjningen. Avregleringen av elmarknaden var ett misstag som kostat hushåll och företag stora pengar”.

Men hallå där! Nationell kontroll över energiförsörjningen – glöm det! Nu när vi tillhör EU kan vi inte återta kontrollen. Hur kan man skriva så, och kanske lura i den som inte vet, att vi minsann kan återföra Eon och Fortum till svensk kontroll. Det går som sagt inte, EU-medlemskapet hindrar oss. Vi är inte självständiga längre, bästa ledarsida!

När Mona Sahlin var ansvarigt statsråd för just elfrågorna talade hon med dubbla tungor, hon tyckte inte om de höga elpriserna, men tyckte absolut det var bra att statliga Vattenfall gjorde stora vinster.

Att avregleringen skulle kosta oss stora pengar det visste vi som satt oss in i frågorna före folkomröstningen om medlemskap i EU. Men all kritik som framfördes mot medlemskap avfärdades från Ingvar Carlsson och Mona Sahlin. Det hette ju att vi skulle gå med också för jobbens skull. 

Även LO-ledningen kämpade för ett medlemskap i EU, så det är en märklig läsning det som LO-Tidningen skriver. Var ärliga, tala om vad som gäller och lura inte någon att tro att om sossarna vinner valet nästa gång kan Mona Sahlin ändra allt till det som det var före EU-inträdet.

Läs också: ledaren "Sahlin redo att ta fajten"

Gunnel Kindahl
Norrköping