Ett av de viktigaste områdena vi har att förändra i Sverge är ojämlikheten. Det är allmänt känt att kvinnor i större utträckning tar hand om familj och hem än mannen. Det är förmodligen en av orsakerna till att kvinnor har svårare att få sin karriär att passa ihop med hushållsarbetet.

Så jag måste verkligen tacka den sittande regeringen för ett så kraftigt ingrepp i det arbetet. Subventioneringen av hushållstjänster med 50 procent upp till 100.000 kronor per förvärvsarbetande är ju brilliant. Eller? Vem är det som kommer att ha råd att få nytta och framför allt ha råd att lägga undan upp till 50.000 kronor per år för att få hjälp med hushållsarbetet? Jag tror knappast att det är den kommunanställda städaren eller undersköterskan.

Regeringen Reinfeldt visar än en gång sin cynism mot de utsatta i samhället. Den högavlönade som egentligen har råd att anställa/köpa dessa tjänster redan i dag blir subventionerad med 50 procent från första kronan medan städaren som behöver gå till tandläkaren blir subventionerad först från 3.500 kronor och då med 70 procent. I verkligheen blir subvenionen bara 35 procent för en behandling som kostar 7.000 kronor (3.500+1.050 = 4.550 kronor).

Med andra ord så är det så i den moderata världen att den svages tänder är mindre värda än borgerlighetens nystädade golv!

Ulf Roos
Socialdemokraterna i Kristianstad