Enkla gångjärn och låshus görs billigare i Kina och Rumänien. En tredjedel av drygt 300 anställda hos låstillverkaren Assa industri i Eskilstuna är varslade om uppsägning.

Företagets argument handlar om att sänka kostnaderna. Reaktionerna har inte varit särskilt starka. Vare sig fack eller företagsledning har funderat på lönesänkning eller försämringar av andra villkor för att behålla jobben. Lars-Göran Åkerlind gör gångjärn till ståldörrar i en mycket gammal maskin.

– Tjusningen och trivseln är borta. Pressen på oss arbetare blir bara värre. Jag ser fram mot pensionen, säger han, som är 58 år och har arbetat 40 år på företaget.

Försämringar inte vägen
Han tror inte en sänkning av lönerna skulle rädda jobben kvar. De är redan så låga. Bland de anställda är det svårt att hitta någon som tror på sämre villkor för att behålla arbetstillfällen. Madeleine Alm kan dock tänka sig att gå ner 500 kronor, och företaget skulle kunna spara in matbidraget till dem som arbetar skift – men hon konstaterar direkt att det inte skulle räcka. Arbetarna i Bukarest har en lön som är en tiondel av lönen i Eskilstuna.

– Jag tycker det verkar riskabelt att flytta produktion. Här finns ju ett starkt företag som fungerar, säger hon.

Madeleine Alm räknar med att förlora jobbet i sommar. Hon har varit fast anställd i drygt ett år.

– Nu känns det inte som någon idé att arbeta hårt, säger hon.

Korta puckar
Varslet lades i början av februari. Redan är all inhyrd personal borta från fabriken. I tur står de visstidsanställda. Anette Eklöf har arbetat drygt ett år på Assa – först som inhyrd och sedan som visstidsanställd. Jobbet förlängs en månad i taget och som regel har hon fått besked en eller två dagar i förväg att hon får jobba en månad till. Hon monterar låshus och lönen är drygt
17.000 kronor i månaden.

– Jag har inte hört någon som blivit arg för varslen. Man har fullt upp med sin egen oro.

Anette Eklöf trivs med jobbet och har därför svårt för att söka något annat. Hon vill i så fall arbeta som maskinreparatör. Motorer är hennes intresse och hon har mekat en hel del med motorcyklar och bland annat lagat motorer åt förare i speedwaylaget Smederna.

Vilket är nästa steg?
Thang Lam har arbetat nio år på Assa. Han ytbehandlar låsen. På skoj kallar han sig tjockkinesen – han är invandrad kines och väger nästan 100 kilo. Flytt av tillverkningen tror han inte på.  Han tror inte att andra kan sköta jobbet lika snabbt och effektivt som de anställda i Eskilstuna och vad blir nästa steg efter Rumänien – ska allt flytta till Kina då?!

– Det bästa vore om staten sänkte arbetsgivaravgifterna så att företagen i Sverige kan anställa flera, säger han.

Jerry Pull är vd för Assa industri. Han förklarar flytten med globaliseringen och att produkter i allt högre utsträckning tillverkas i lågkostnadsländer. Låsbranschen ligger lite efter i den utvecklingen. Därför blir utflyttningen förhållandevis stor nu och sedan kommer den att fortsätta i ett lugnare tempo.

– Vi måste också vara medvetna om att flytten bara är en temporär åtgärd. Deras löner kommer ifatt förr eller senare, säger Jerry Pull.

Marknadsanpassning ett måste
Han tror de lugna reaktionerna bland de anställda beror på att företaget informerat ordentligt i förväg och på den goda dialogen med facket. Öppningsklausuler har vd:n bara hört talas om på radio. Lönesänkning och andra försämringar har aldrig varit något alternativ för Jerry Pull. Lönerna måste vara marknadsmässiga.

– Anpassning till villkoren i Kina är ingen lösning. Människor måste kunna leva på sin lön.

Vd Jerry Pull och klubbordföranden Leif Bergqvist är överens om att det här är den svenska modellen. Olönsam produktion ska bort och de som förlorar jobben ska in på andra mer utvecklade arbeten. Leif Bergqvist konstaterar att svensk industri står stark, men han tycker nog modellen naggats i kanten med sänkningen av a-kasseersättningen. Övergången till andra jobb blir mer smärtsam med lägre ersättning.

Dessutom är klubbordföranden inte alldeles säker på att företaget gjort en riktig bedömning. De enkla gångjärnen tror även han kan tillverkas mycket billigare i Kina, men när det gäller de andra delarna vill han titta betydligt närmare på siffrorna för att se om det finns någon vinst att göra på utflyttningen.

Än så länge är bara varslet lagt – 100 ska sägas upp. Hur många det blir till slut avgörs i förhandlingar och de börjar på allvar på måndag.