I fredags sa fem av IF Metalls förhandlingsdelegationer ja till slutbud från de opartiska ordförandena. Gruvs förhandlingsdelegation sa nej och hänvisade bland annat till att underjordstillägg saknas i det centrala avtalet.

– Vill facket prata så kommer vi att lyssna på dem. Gruvarbetarna kan dock inte få mer än 10,2 procent på tre år. Att införa ett underjordstillägg i avtalet skulle kunna innebära mer pengar, säger Robert Schön, förhandlingschef hos Gruvornas arbetsgivarförbund.

Han tycker dock att det är de opartiska ordförandena som nu har ansvaret. Deras uppdrag är inte slutfört. Även IF Metall har ett ansvar för att Gruvs förhandlingsdelegation har sagt nej till slutbudet.

Den opartiske ordföranden Gunnar Högberg har inte riktigt samma syn. Han säger att slutbudet är lagt och att det fortfarande gäller. Att gruvdelegationen säger nej får IF Metall reda upp.

– IF Metall har godkänt ramen på 10,2 procent för stål och metall. Nu får facket se till att gruvararbetarna accepterar ramen också, säger Gunnar Högberg.

På onsdag kommer IF Metalls förbundsstyrelse ha möte och bland annat lägga förslag om hur gruvavtalet ska hanteras till avtalsrådet på torsdag. För IF Metalls del är det ytterligare 20 avtal, som går ut sista mars. Bland dem finns avtalet för Samhall där över 13.000 arbetar på IF Metalls avtal.