/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/sahlin173.jpg
Mona Sahlin valdes till ny ordförande på lördagens kongress i Stockholm. Foto: Therése Ny.

– Jag känner en enorm stolthet över att vara den första kvinnliga partiordföranden i vårt parti, sa Mona Sahlin när hon kvart över tolv idag, lördag, klev upp i talarstolen i Folkhets hus i Stockholm.

De 350 ombuden på socialdemokraternas extrakongress hade just valt den nya partiledaren med ett enhälligt ”ja”, och tjutet då hon gick upp på podiet liknade det när en rockstjärna äntrar scenen.

Efter 118 år har socialdemokraterna fått sin första kvinnliga ordförande. Mona Sahlin jämförde det historiska ögonblicket med när hennes mormor stolt gick och röstade 1921, året då allmän och lika rösträtt för män och kvinnor genomfördes i Sverige.

Redan i nästa mening såg Mona Sahlin framåt, mot valet 2010, och hon slog an en offensiv ton.

-Jag känner lust. Vi har tre och ett halvt år på oss att gå ut och kämpa. Att tänka nytt om politiken. Att debattera med Reinfeldt och de andra moderaterna. Det här landet behöver varken nya eller gamla moderater. Det behöver en ny regering!

Lust och energi
Energi och kamplust är precis vad många av kongressombuden främst väntar sig av sin nya partiledare.

-Det viktiga är att hon visar att hon brinner, sa förre LO-ordföranden Stig Malm på väg in i kongressalen. Göran Perssons problem i valrörelsen var att han var trött. Det syntes i ögonen att entusiasmen saknades.

-Mona blir en injektion för partiet, hoppas Karl Petersen, kongressombud från Norrbotten. Hon har erfarenhet, och hon är en överlevare.

Nalin hoppas
Bland ombuden finns olika uppfattningar om vad partiledarskiftet kommer att betyda för politiken. S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul, som länge kämpat för att män och kvinnor ska få lika många dagar med föräldrapenning, tror att valet av Mona Sahlin betyder mycket för hennes hjärtefråga.

– Att Mona Sahlin blir partiledare är en förutsättning för en individualiserad föräldraförsäkring. Hon är en person som inte är rädd för opinionen. Hon vågar ta fighter.

Morgan Johansson, riksdagsledamot och ledamot i socialdemokraternas partistyrelse, hoppas att Mona Sahlin ska medverka till en förnyelse av partiet och dess politik.

– Det gäller framför allt vårt misslyckande i fråga om sysselsättningen, som öppnade för kritik från de borgerliga och var en viktig orsak till valförlusten.

Utnyttja tiden
Stig Malm påpekar att Mona Sahlin, till skillnad från tidigare s-ledare, ”bara” är riksdagsledamot och inte blir statsminister när hon tar över rodret i partiet.

– Det är en fördel. För när hinner en socialdemokratisk partiledare tänka politik? Bara i opposition. Mona Sahlin måste använda de tre och ett halvt åren fram till valet till att tänka, sedan hinner hon inte.