Nu har Göran Persson annonserat att han vill ha extrajobb i näringslivet. Den enda förklaringen är att sell out ligger så rätt i tiden att han inte ens behöver hymla om sina karriärmoves.

För det är inte bara den före detta statsministern som har fått prislapp. Statsfinanserna visar ett överskott på 500 miljarder så politikerna kan införa Utopia i morgon om de vill men istället sker en brutal nykolonisation av vår gemensamma egendom. Borgarna ska exempelvis sälja ut allmännyttan i Stockholm. Vissa kommer att då på ren boendetur bli miljonärer på att ”äga” sin bostad, som det heter. Men det är bankerna som är de egentliga profitörerna när de tillåts ockupera hela Stockholm.

De statliga företagen ska också säljas ut för att i fortsättningen enbart berika de redan rika. I en gigantisk offerceremoni ska borgarna sedan manifestera sitt nyvunna maktinnehav genom att rituellt förstöra miljarderna efter försäljningen via en avbetalning på statskulden.

Galen ekvaktion
Det var en märklig känsla att höra en Timbroekonom på radio invända mot vansinnet med vänsterargumenten, från 90-talet, statsskulden är inte så hög och staten har tillgångar som överstiger skulden. Han ville istället dela ut vinstpengarna till folket, ca 25.000 per person, vilket är ungefär som när Lenape- indianerna ”sålde” Manhattan till de vita erövrarna för lite glaspärlor och eldvatten.

I Stockholms stad ska verksamheten också privatiseras och vänsterpartiet slår med en rapport hål på några av myterna med kolonisationens fördelar. Alla vet ju att entreprenörer är rovriddare. De måste pressa ut så mycket vinst som möjligt ur verksamheten ifall de förlorar nästa upphandling. 

Hur gör man det om inte genom att skära ned på personal och skövla arbetsvillkor/miljö för dem som är kvar? Men vänsterpartiets utredning visar också att löneskillnader mellan män och kvinnor ökar och att lönerna på Stockholms äldreboenden halkar efter i privatregi.

Stor slår liten
Det kvinnliga företagandet som privatiseringarna sägs stärka är det inte så mycket bevänt med. Personalkooperativ och liknande förlorar ofta entreprenaden efter första upphandlingen helt enkelt för att marknadens princip säger att stor slår liten. Det är 13 aktiebolag som dominerar den privata vård- och omsorgsmarknaden och nu ska de också slippa kravet på miljöhänsyn
och kollektivavtal, för att riktigt kunna parasitera på skattebetalarna.

Socialdemokraterna måste gå till val på att expropriera den rövade egendomen. Via demokratin kan vi ta tillbaka det som är vårt. Marknaden sägs behöva fasta spelregler så låt det bli känt att väljarna får avgöra frågan 2010. Sedan måste riksdagen grundlagsfästa den gemensamma egendomsrätten eftersom de klåfingriga borgarna inte kan skilja på vårt och deras.

Ann Charlott Altstadt
Frilansjournalist
Skriv till debattredaktören