Det är tur för Pär Nuder att han inte behöver ställa upp till omval när socialdemokraterna håller extrakongress imorgon. I så fall hade han nog riskerat att få kicken från socialdemokraternas verkställande utskott.

Detta sedan tidskriften Fokus idag avslöjar att Pär Nuder inte tror att socialdemokraterna orkar med att höja a-kasseersättningen om partiet skulle vinna valet 2010. Det framgår av en promemoria som Pär Nuder cirkulerat internt inom partiledningen.

Med företrädare som Pär Nuder kan socialdemokraterna sluta drömma om revansch i valet 2010.

Mona Sahlin kunde få en bättre start. Nu tvingas hon samma helg som hon väljs till partiordförande klargöra om partiet tänker överge sitt löfte om en a-kassehöjning. Så sent som höstas motionerade socialdemokraterna i riksdagen om att dagpenningen i a-kassan från 1 januari 2008 ska höjas till 880 kronor samtidigt som partiet motsatte sig de sänkningar den borgerliga alliansen föreslagit.

Är detta bara ett spel för galleriet? Förbereds i hemlighet en reträtt från detta krav?

Mona Sahlin kan inte smita ifrån frågorna genom att hänvisa att ingen vet vad ekonomin tillåter om tre år. Så usel kan inte svensk ekonomi bli – inte ens under en borgerlig regering – att partiet inte har råd att stå fast vid löftet att höja a-kassan.

Om Mona Sahlin börjar sväva på  målet i denna fråga kommer hon att få det motigt som partiledare.