Bästa Lena Adelsohn Liljeroth, jag skriver till Dig för att tipsa om att Moderna Museet visar konst i världsklass alldeles gratis.

Visserligen fungerar Din plan alldeles utmärkt vad beträffar Rauschenbergs övermålade tidningsurklipp och klädesplagg och den postkoloniala kasperteatern av sydafrikanen William Kentridge. Det kostar 80 spänn att komma in och många som borde ha varit där håller sig borta.

Men i en sal på nedre våningen visas för precis vem som helst Kentridges ”9 Drawings for Projection”: animerade kortfilmer byggda på kolteckningar som beskriver det sydafrikanska apartheidsamhället, både folket och i synnerhet en av konsthistoriens fetaste kapitalister, Soho. Samtidsskildringen tryfferas av märkvärdiga poetiska sekvenser där världen översvämmas av tårar eller en katt förvandlas till en gasmask. Skildringen av gruvarbete i ”Mine” är en sällsam blandning av realism och mardröm.

Många av dem  som besökte visningen samtidigt som jag var alldeles tagna, som om detta var det bästa de sett, och det smärtade mig djupt, ja förtog en del av upplevelsen, att inte veta vilka som hade betalt sin biljett och vilka som var kultursnyltare. Utställningen pågår till den 15 april och jag hoppas Du hinner ingripa ínnan dess mot denna stötande orättvisa.

PS. Lycka till med nedläggningen av En bok för alla. Jag har alltid retat mig på det namnet och kan om Du vill skicka en projektplan om utgivning av kanoniserade böcker i kalvskinnsband med guldsnitt: EBFNFU: En bok för några få utvalda.