– Det är hemska siffror! Men vi i vår generation kommer att ta för oss mer.

Lena Sternmark är 25 år och jobbar på en av forskningsavdelningarna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. De siffror som LO-Tidningen presenterar om den framtida löneutvecklingen förvånar henne. Som ung landstingsanställd kvinna har hon en löneökning på 2.700 kronor att se fram till pension. En man i samma situation höjer sin lön med i snitt 16.500 kronor.

– Jag visste att skillnaderna är stora, men inte att de är så här stora, säger hon.

Typiskt manliga
Löneskillnaderna är inte resultaten av framtida löneförhandlingar, inte heller av att löneskillnaderna inom samma yrke är speciellt stora. Som nämns i artikeln ovan har visserligen typiskt ”manliga” yrken ofta en bättre löneutveckling, men framför allt är det karriärvägen under ett helt yrkesliv som orsakar den stora skillnaden mellan könen. Män kryssar sig vidare till mer välbetalda jobb och till högre positioner. Detta trots att kvinnor i snitt har högre utbildning.

– Det är det vanliga mönstren: att kvinnor mer tar hand om familj och backar upp så att männen kan göra karriär. Men dagens unga kanske gör på ett annat sätt. Jag tror att vi i min generation tar för oss mer.

– Det är också en del av uppfostran. Tjejer blir mer försiktiga medan killar kan syssla med extrema sporter och mer coola saker.
Enligt Lena Sternmark lär sig män att säga ifrån om de inte trivs. Kvinnor biter ofta ihop och hoppas att det ska bli bättre.

Kan driva mer
– Men det betyder också att vi måste uppvärdera kvinnoyrkena mer. Facken kan driva på för att få kvinnoyrkena uppmärksammade, och också ha kurser eller utbildningar där tjejer lär sig ta för sig mer. Det är ju inte så att de inte gör ett bra jobb.

Själv ska Lena Sternmark snart gå en utbildning för att bli sjukgymnast.

– Och förhoppningsvis ska jag kunna kryssa mig fram till ett bättre betalt jobb, så som männen gör, säger hon.

Läs också: nyhetsartikeln "Unga kvinnors löner utvecklas sämst"