Diskussionerna om en inkomstförsäkring för LO-medlemmar har pågått länge. Som LO-Tidningen redan berättat har förbunden haft svårt att enas om villkoren för en gemensam försäkring, men nu är en kompromiss klar.

LO tecknar ett ramavtal med Folksam som förbunden kan ansluta sig till om de vill. Avtalet ger arbetslösa 80 procent av lönen, upp till ett tak på 34.000 kronor, i 100 dagar. Premien avgörs av arbetslöshetsrisken och blir därmed olika i de olika förbunden.

Livs som redan tidigare gjort klart att förbundet inte tänker ansluta sig till en gemensam försäkring fortsätter sin utstakade linje. I morgon, torsdag, undertecknar förbundet en egen inkomstförsäkring hos Folksam. Livs försäkring ger ersättning i 200 dagar och saknar tak. Den börjar gälla den 1 april och omfattar alla som blivit arbetslösa i år. Kostnaden för medlemmarna blir sju kronor i månaden, enligt Livs ordförande Hans-Olof Nilsson.

Trots att Livs väljer en egen försäkring är Hans-Olof Nilsson glad över att LO enats om ett ramavtal.

– Det är bra att fler förbund ansluter sig till det här. Det förhindrar regeringens planer på en armé av desperata arbetslösa som är beredda att ta låglönejobb. A-kassan ska vara 80 procent av lönen, säger han.